Politika | 2021. 10. 05. – 10:21 |
Algéria repülési tilalmat vezetett be a francia katonai gépekkel szemben. Fotó: Internet

Hirdetés

Már-már háborús feszültségben üzenget egymásnak Algír és Párizs azt követően, hogy bombaként robbant egy interjú, melyet Emmanuel Macron a Le Monde-nak adott, lényegében elaggott katonai rezsimként írva le Franciaország egykori „tengeren túli megyéjét”.

Algéria most repülési tilalmat vezetett be a francia katonai gépekkel szemben - írja a Hirado.

A botrány azután robbant, hogy a Le Monde október 2-án beszámolt arról a két nappal korábbi találkozóról, amelyre Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és az algériai függetlenségi háború (1954–1962) hőseinek húsz fiatal leszármazottja között került sor.

Macron előzőleg egy szeptember 20-i beszédében Franciaország nevében elnézést kért azoktól az algériai muzulmán veteránoktól,

akik a függetlenségi háborúban Franciaország oldalán harcoltak, de később a francia kormány magukra hagyta őket.

Ígéretet tett egy úgynevezett helyreállítási törvény elfogadására is, amelynek alapján kártérítést kaphatnak a kisemmizett veteránok.

Közeledik ugyanis az algériai háború és a korábban „Franciaország tengeren túli megyéjének” számító észak-afrikai állam függetlenségének hatvanadik évfordulója, bár ez a kerek évszám egyelőre jóval inkább a két állam távolodásának, mint közeledésének közepette kopogtat – foglalja össze a történteket a Sudouest.fr.

A lap beszámolója szerint – melyet az Élysée, a köztársasági elnöki palota később nem cáfolt – Macron egy olyan, hamis emlékezetre átírt történelemre épülő katonai, politikai rendszerként írta le a mostani találkozón Algériát, amelynek alapjai nem az igazságon, hanem Franciaország gyűlöletén nyugszanak. Macron kilátásba helyezte továbbá az algériaiak, marokkóiak és tunéziaiak számára kiadott vízumok számnak drasztikus csökkentését is.

Algír: Nem repülhetnek a francia katonai gépek

Ezt az intézkedést, hangsúlyozva, hogy az nem a diákokat vagy az üzletembereket korlátozza, nem a közösséget célozza, hanem a végrehajtó hatalom közegében élőket, Algéria súlyos provokációként értékelte. Az észak-afrikai ország azonnal, még a szombati nap folyamán bejelentette párizsi nagykövetének visszahívását konzultáció céljából. Vasárnap pedig betiltották az átrepülést Algéria légterében a francia katonai repülőgépeknek.

Franciaország az utóbbi időszakban „dzsihadistaellenes hadműveletek” céljából hajtott végre katonai műveleteket a Száhel-övezetben.

A Sudouest.fr hozzáteszi: a berepülési tilalomról egyelőre nem tájékoztatták hivatalosan az érintett gépek személyzetét.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.