Közélet | 2021. 10. 05. – 18:00 |
Romániában megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírusos betegek rekordja. Fotó: Internet

Hirdetés

Romániában megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírusos betegek rekordja - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közölt hivatalos adataiból.

Az egy nap alatt jegyzett 15 037 új eset jelentősen felülmúlja a múlt szombaton jegyzett 12 590-es korábbi csúcsértéket - írja az MTI.

A járványnak tulajdonított, és az elmúlt 24 órában jegyzett 252 halálesethez hasonló magas számot csak a járvány harmadik hullámában, április 20-án jegyeztek.

Akkor 235 személy halt meg egy nap alatt.

A koronavírus romániai megjelenése óta most vannak a legtöbben, 14 402-en kórházban a kór miatt. Legutóbb április elején nehezedett a mostanit megközelítő nyomás a kórházakra. A csúcsértékekhez közelít az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma (1480) is.

A hatóságok közölték: már egyetlen szabad ágy sincs az országban a súlyos esetek kezelésére.

Vélhetően megdőlt az aktív esetek csúcsa is, hiszen a kórházban ápoltak mellett 85 339 fertőzött van lakhelyi, és további 12 829 beteg intézményi elkülönítésben. A román stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos adatok belső ellentmondásai miatt azonban az aktív esetek számára a különböző számítási módok különböző eredményeket adnak.

A hivatalos adatok szerint szinte az egész ország bevörösödött,

a fertőzöttségi ráta a 41 megye és a főváros közül 35-ben meghaladja a három ezreléket (vörös besorolás), Maros megyében és négy másik megyében kettő és három ezrelék közötti (sárga besorolás), és csak a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében két ezrelék alatti (zöld besorolás).

Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány. Keddre Bukarestben is meghaladta a tíz ezreléket a fertőzöttségi mutató, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben minden századik bukaresti bizonyítottan megfertőződött.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.