Közélet | 2021. 10. 05. – 17:00 |
Rövid időn belül újra megfertőződhetnek koronavírussal a fertőzésen már átesett, de beoltatlanul maradtak. Fotó: Internet

Hirdetés

Rövid időn belül újra megfertőződhetnek koronavírussal a fertőzésen már átesett, de beoltatlanul maradtak - ezt állapította meg a Yale Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói által készített tanulmány.

A pandémia kezdete óta fontos kérdés, hogy vajon meddig tart azoknak a természetes úton szerzett védettsége, akik átestek a Covid-19-en - írja az MTI.

A Yale Egyetem Közegészségügyi Karának és az Észak-Karolinai Egyetem charlotte-i intézményének kutatóiból alakult tudóscsoport eredményei szerint a természetes fertőzést követő erős védettség rövid életű.

Három hónap vagy ennél is rövidebb idő elteltével újra megfertőződhet a koronavírussal az, aki csak természetes védelmet szerzett,

ezért a kutatók szerint azoknak is fel kell venniük a védőoltást, akik átestek a fertőzésen.

"A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben" - szögezte le Jeffrey Townsend, a Yale professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A The Lancet Microbe című folyóiratban közzétett tanulmány az első, amely meghatározza az újrafertőződés valószínűségét a természetes fertőzést követően olyanok esetében, akik nem kaptak védőoltást - írta a kutatást ismertető medicalxpress.com portál.

Townsend kollégáival elemezte a SARS-CoV-2 közeli vírusrokonainak, az egyszerű megfázást okozó vírusoknak az ismert újrafertőzési és immunológiai adatait, valamint a SARS-CoV-1 és a közel-keleti légúti szindróma (MERS) immunológiai adatait. A kutatók az evolúciós elvek alapján modellezték a koronavírussal való újrafertőződés kockázatát az idő múlásával.

A tanulmány szerint az újrafertőződések már röviddel a gyógyulás után is előfordulhatnak, és elő is fordultak.

Az újrafertőződés az immunitás csökkenésével és a SARS-CoV-2-változatok megjelenésével egyre gyakoribbá válik.

"Az immunitásról hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy immunisak vagyunk vagy nem vagyunk immunisak. Tanulmányunk arra hívja fel a figyelmet, hogy inkább az idő múlásával bekövetkező újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítani" - mondta Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem adjunktusa, a kutatás másik vezetője.

"Ahogy új variánsok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben. Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra" - tette hozzá.

A kutatócsoport adatokra épülő modellje feltűnő hasonlóságokat mutat a SARS-CoV-2 és az endémiás humán koronavírusok újrafertőződési kockázatai között.

Townsend magyarázata szerint "a közönséges megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal,

a különbség az, hogy a mostani pandémiát okozó SARS-CoV-2 sokkal halálosabbnak bizonyult".

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.