Origo
| 2021. 10. 05. – 14:30

A Star Trek-sorozat Kirk kapitánya, William Shatner kanadai színész jövő héten repül az űrbe - jelentette be hétfőn Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin - írja az Origo.

Hat évvel idősebb az eddigi rekordernél

Az első Star Trek-sorozat főszereplőjét, Kirk kapitányt alakító kanadai színész október 12-én olyan messzire jut, ahová eddig egyetlen sci-fi színész se utazott.

A 90 éves férfi lesz a legidősebb ember, aki űrutazást tesz. 

A Blue Origin űrhajóját három másik utassal osztja meg, közülük ketten fizető vendégek. Ez lesz a második alkalom, hogy a cég embereket utaztat az űrbe. Bezos fivérével, valamint az eddigi legfiatalabb és a legidősebb űrutassal együtt részt vett a Blue Origin júliusi első repülésén. Shatner hat évvel idősebb a 82 éves rekordernél.

Űrugrással lépik át a Kármán-vonalat

"Nagyon régóta szerepel az életemben az űr. Most megragadom az alkalmat, hogy magam is megnézzem. Micsoda varázslat!" - olvasható Shatner közleményében. Az űrutazás tíz percig fog tartani, és mindössze 105 kilométeres magasságot ér el.

A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke és Glen de Vries vállalkozó is helyet kapott. A negyedik utas nevét később teszik közzé.

Az atmoszféra a világűr provizórikus határa 100 kilométeres magasságban húzódik. 

Ez az a magasság, ahol egyetlen légi jármű sem tud már a felhajtóerő segítségével repülni,

és a pályán maradáshoz el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s).

A modern aerodinamikát megalapozó magyar származású tudós. Kármán Tódor számította ki ezt az értéket, az ő tiszteletére viseli a határ a Kármán-vonal nevet.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek