Politika | 2021. 10. 05. – 13:06 |
Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar külpolitika középpontjában a visegrádi együttműködés folyamatos erősítése áll. Fotó: Internet

Hirdetés

Közös érdek az együttműködés erősítése Magyarország és Szlovákia között, és a kormány ebben a konkrét, kézzelfogható eredményekre helyezi a hangsúlyt - jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar külpolitika középpontjában a visegrádi együttműködés folyamatos erősítése áll - írja az MTI.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, illetve a magyar vállalatok második legnagyobb exportpiaca.

Idén eddig 26 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely az év végére meg fogja haladni a 12 milliárd eurót. A magyar tőke negyedik legfontosabb célországa Szlovákia, ahol 13 800 olyan cég működik, amely valamilyen módon magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik - közölte.
Kiemelte, hogy még a koronavírus-járvány alatt is tovább erősödött a magyar-szlovák gazdasági együttműködés.

A kormány több mint 700 millió forinttal támogatta tizenkilenc magyar cég kijutását a szlovák piacra, miközben négy szlovák vállalkozásnak egymilliárd forintos támogatást nyújtott ahhoz, hogy munkavállalóik megtartásával hárommilliárd forintnyi beruházást hajtsanak végre Magyarországon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a felek régi adósságukat törlesztik azzal, hogy október végére elkészül a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út, így a két ország között a nyugati és a keleti oldalon is lesz gyorsforgalmi összeköttetés. Tájékoztatása szerint még idén átadnak egy fontos határkeresztező utat Nagyrozvágynál, a jövő év közepétől pedig már járni fog a komp a Dunán.

Emellett 2023 végéig elkészül három Ipoly-híd építése, valamint befejeznek egy kerékpáros hidat a Dunán is.

Kitért továbbá a visegrádi gyorsvasút megépítésének fontosságára is, illetve bejelentette, hogy megállapodás született a Pozsony és Budapest közötti szárnyashajó-közlekedés januári újraindításáról.

A tárcavezető sérelmezte, hogy az Európai Unió "az elmúlt időszakban sajnos nem tudott előrelépni a bővítés területén, a migrációs paktum erőltetése viszont zajlik". "Ha ez a kettő fordítva lenne, az jó lenne, ebben a formában viszont komoly károkat, sőt veszélyeket jelent Európa számára" - fogalmazott.

Ennek kapcsán pedig megismételte a kormány álláspontját, miszerint a migrációs politikát kizárólagos nemzeti hatáskörben kell tartani, ugyanis senki nem kényszeríthet egy országot bevándorlók befogadására.

Újságírói kérdésre válaszolva végül elmondta azt is, hogy a magyar kormány 3800 szlovákiai vállalkozásnak 21 milliárd forint támogatást nyújtott, és készen áll a program folytatására az EU-s szabályok tiszteletben tartásával, az átláthatóság biztosításával.

Emellett pedig nyolcmilliárd forintot fordítottak 78 keresztény templom felújítására a szomszédos országban.

Ivan Korcok közölte: megegyeztek arról, hogy évente legalább kétszer tárgyalni fog Szlovákia és Magyarország külügyminisztere kifejezetten a kétoldalú kapcsolatokról, keresve az együttműködés további lehetőségeit.

Azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy el kellene kerülni azokat a helyzeteket, amikor a felek a sajtóból kénytelenek értesülni bizonyos, őket is érintő döntésekről.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.