Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 05. – 08:26 | Kárpátalja |
A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) és Mezőgecse vezetése úgy döntött, vásárt szervez minden hónap utolsó szombatján. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A vásárok eleink életének igencsak fontos eseményei voltak. Hisz a termelők, az állattartó gazdák itt adhatták el termékeiket, vagy cserélhették azt az iparosok által kínált ruházati, háztartási cikkekre. Meséink sokaságában olvashatunk a vásárok csalafinta kupeceiről, pórul járt, megleckéztetett kereskedőiről, vagy éppen a jószándékú gazdáról, aki mások megsegítése céljából lesz fondorlatossá. S ezek a vásárok nem csupán a termékeiket kínáló árusok kurjongatásaitól volt hangos, de volt vurstli, forgott a ringlispír, vásári komédiások szórakoztatták a nagyérdeműt, tükrös mézeskalácsok találták meg a szerelmes szíveket…

Persze a későbbiekben is – ha már nem is ilyen romantikus közegben – szerveztek vásárokat. Vásárnapokon városaink, nagyobb településeink erre kialakított részeire – vásártereire – szekerekkel, traktorokkal, autókkal hozták termékeiket a gazdák. Napjainkban viszont a termelők leginkább a piacokon, s egyre gyakoribb, hogy a világhálón kínálják portékáikat. Pedig nagy kár lenne veszni hagyni a hagyományokat!

Hogy mégse merüljön feledésbe a szép szokás, s hogy a termelőknek, kismesterségek művelőinek, kézműveseknek legyen módjuk hagyományainkhoz híven értékesíteni termékeiket, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) és Mezőgecse vezetése úgy döntött, vásárt szervez minden hónap utolsó szombatján, melynek az erre a célra igencsak alkalmas sportpálya területe ad otthont, ami az immáron évente megrendezésre kerülő lekvárfőző fesztiválnak és böllérversenynek is nagyszerű helyszínt biztosít.

– Mezőgecse évek óta baráti kapcsolatot ápol a vajdasági Kispiac településsel – mondja Mester András, a KMTT elnöke, a település elöljárója. – Náluk minden hónap utolsó vasárnapján – december és január kivételével – megtelik a vásártér. Egész Vajdaságból érkeznek oda a kisiparosok, kereskedők és vásárlók. Szinte minden kapható ott. A hasznos vásárlás után a vásártéren lacikonyhák tulajdonosai csábítják a vendégeket finom malacpecsenyére és más rostélyos finomságokra, sőt rengeteg rég nem látott ismerőssel is összetalálkozhat az ide kilátogató. Úgy döntöttünk, mi is megpróbálkozunk hasonló kezdeményezéssel. Úgy tervezzük, hogy minden hónap utolsó szombatján szervezünk vásárt. Idén augusztusban a lekvárfőző fesztivál keretében került sor az elsőre, a másodikra pedig szeptember utolsó szombatján. Most márciusig a hidegebb időszak miatt szünetet tartunk. Egyelőre még ismerkednek az árusok és a vásárlók is a lehetőséggel, de bízunk benne, hogy a mezőgecsei vásár hamarosan közismertté és népszerűvé válik gazdák, termelők, kézművesek és vásárlók körében egyaránt.

Ezen a szeptember végi szombaton dél körül eléggé csendes volt a vásár környéke. Bár, mint beszélgetőtársaim mondják, ahhoz képest, hogy szinte semmilyen reklám nem előzte meg az alkalmat, a reggeli, kora délelőtti órákban vásárlók is akadtak. Akik igencsak üdvözölték ezt a kezdeményezést. S az árusok is örültek ennek a lehetőségnek. Beszélgetésünk során többségük annak a reményének adott hangot, hogy ha eléggé kitartóak lesznek, s legyőzik a kezdeti nehézségeket, akkor ez a hely a környékbeliek mellett idecsábítja majd egész Kárpátalja őstermelőit, kézműveseit, s az itt kínált portékák a megye határain túlról is vonzzák majd a vásárlókat.

S hogy mit kínáltak ezen a hétvégén a gecsei vásárban? Voltak itt malacok és süldők, nyulak és tyúkok, házi készítésű lekvárok, szörpök, a kertből frissen szedett zöldségek mellett gyönyörű kézműves termékek egyaránt. A tekinteteket vonzotta a már korábban megismert és jól vizsgázott Mi lekvárunk (Bábel Zsuzsa) és a Csillekvár (Anicka-Hadady Csilla) igazi házi ízeket őrző és különleges ízesítésű termékei Benéből. Ugyancsak ebből a községből hozta el csipkebogyóízeit Németh Erzsébet. Sárosorosziból Hiába András és a beregújfalui Ács Béla az igencsak egészséges és sokféleképpen felhasználható – cukorbetegek számára is fogyasztásra ajánlott – batáta többféle változatát kínálta. Ez utóbbi felesége, Éva pedig egyedi gépi hímzéssel készült párnákat, kötényeket, terítőket, szatyrokat stb. ajánlott megvételre. A Badalóból érkezett testvérpár – Sárközi Anikó és Bihari Erika – szemet gyönyörködtető szalag- és szárított virágkompozícióival vonzotta a vásárlókat. A guti Pocsai Erzsébet csuhéból készített dísz- és használati tárgyak mellett hagyományos, nagymamáink receptje alapján készült süteményeit kínálta, Najda András (Fancsika) pedig fából faragott szobraival hívta fel magára a figyelmet. S ha már Fancsikánál tartunk: a Nagy-lé (Nagy Barna és családja) megszokott natúr gyümölcslevei új kiszerelésben is várták a vásárlókat. A helyieket eztúttal Szuhán Magdolna, Sebestyén Ilona és Szabó Margit képviselte saját készítésű lekvárokkal, befőttekkel, savanyúságokkal és frissen szedett zöldségekkel. A Csomáról érkezett Balega István gyönyörű tapsifüleseit a legkisebb látogatók is örömmel simogatták. Ez a fiatalember egyébként iskolai tanulmányai mellett foglalkozik nyúltenyésztéssel, s igen szép sikereket könyvelhet már el ez idáig is.

Nos, egy írásban nem is lehet teljes képet adni a jövőben remélhetőleg nagy sikerű gecsei vásárról, de bízunk benne, hogy kedvcsinálóként hat majd ez az írás. S bár ritka, hogy néhány száz fős kistelepülésen piacot tartsanak, bízunk benne, hogy hamarosan olyan közösségi hely lesz ez, amely a régi vásárok hangulatát is megidézi.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Vásártér Mezőgecsében
  • Vásártér Mezőgecsében
  • Vásártér Mezőgecsében
  • Vásártér Mezőgecsében

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 40. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés