Politika | 2021. 10. 06. – 10:00 |
Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya. Fotó: Internet

Hirdetés

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson.

Az ülés előtt az ellenzéki szociáldemokraták egy fejre állított Superman bábút helyeztek a most már ügyvivő kormányfő irodája elé - írja a Hirado.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg.

A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

A kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Citu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása.

Az ülés elkezdése előtt a PSD-s törvényhozók kihelyeztek az ülésterem elé egy fejre állított Supermant. Ezzel arra a klipre utalnak, amelyet nemrég a miniszterelnök töltött fel Facebook-oldalára, Supermanként ábrázolva saját magát.

A liberálisok egy molinót vittek magukkal a következő felirattal: USR plusz AUR (A Románok Egyesüléséért Szövetség jobboldali populista és nacionalista párt, a szerk.) egyenlő PSD.

A bizalmatlansági indítványában a kormány azonnali távozását kérték, hogy Románia  

„ki tudjon lábalni az állandóvá vált politikai, gazdasági és társadalmi válságból”

– számolt be a Transindex.ro portál.

Ezek után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Citu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.