Origo
| 2021. 10. 06. – 15:00 | Oroszország |
A Polyus vezetője, Pavel Grachev jelezte, ha a jelenlegi trendet nem tudják megfordítani az országban, akkor Oroszország 20 éven belül súlyos aranyhiánnyal nézhet szembe. Fotó: Internet

Hirdetés

Különös figyelmeztetést adott ki a legnagyobb orosz aranykitermelő cég, a Polyus vezetője. Pavel Grachev ugyanis jelezte, ha a jelenlegi trendet nem tudják megfordítani az országban, akkor Oroszország 20 éven belül súlyos aranyhiánnyal nézhet szembe.

A következő két évtized kritikusan fontos lehet az orosz aranykitermelés szempontjából – figyelmeztetett az ország legnagyobb aranykitermelő cégének, a Polyusnak a vezérigazgatója. Pavel Grachev ugyanis úgy látja, amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, akkor az orosz aranytartalékok folyamatosan kimerülnek, a bányacégek erőforrásai pedig csökkennek - írja az Origo.

Mindez pedig ahhoz vezet, hogy Oroszország 20 éven belül súlyos aranyhiánnyal nézhet szembe 

– idézi az RT.com Grachev következtetését.

A szakember szerint Oroszország jelenlegi kibányászható aranytartaléka összesen 8000 tonna körül áll, míg az éves kitermelés nagyjából 330 tonna. Ha tehát a jelenlegi tendenciák változatlanul fennállnak a jövőben, akkor a következő 1-2 évtizedben Oroszország strukturális aranyhiánnyal nézhet szembe.

Grachev hangsúlyozta, a Polyusnak még 37 évre elegendő aranytartalékai vannak a bányáiban.

A jelenlegi trendet azonban jól mutatja, hogy Oroszországban a kitermelt aranyforrások és a bányacégek portfóliójába tartozó készletek aránya az elmúlt években a felére (62 százalékról 30 százalékra) csökkent.

Grachev szerint a trend megfordításához szükség lenne a magánberuházások felpörgetésére, valamint a kutatás és feltárás fokozására. 

A Polyus egyébként az idei év elején jelentette be, hogy a koronavírus-járványból való talpra állás közben a cég fokozza a kitermelését a következő két évben. A bányacég emellett úgy számolt, hogy az idei évben lesz némi, nem jelentős visszaesése a kibocsátásban, azonban 2022-ben és 2023-ban már a reményeik szerint érezhető felpattanás jöhet.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés