Kultúra | 2021. 10. 07. – 08:00 |
Kárpátalja magyarsága hagyományosan Nagyszőlősön tartott megemlékezést. Fotó: Internet

Hirdetés

Kárpátalja magyarsága hagyományosan Nagyszőlősön, báró Perényi Zsigmond, Ugocsa vármegye mártírhalált halt főispánjának a szobránál tartotta központi megemlékezését az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúiról.

 A rendezvény ünnepi szónoka, Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja Perényi Zsigmondra emlékezve kiemelte, hogy a főispán "a magyar nyelv hivatalossá tételének, a magyar ifjúság nemzeti szellemű nevelésének, a közigazgatás modernizálásának és a teljes magyar politikai rendszer reformjának, a mezőgazdaság fejlesztésének élharcosa volt", olyan reformpolitikus, akire méltán büszke az anyaországi és a külhoni magyarság - írja az MTI.     

Szilágyi Mátyás kijelentette, hogy Perényi Zsigmond "nem született forradalmárnak, mégsem hátrált meg, hanem vállalta a küzdelmet, és vállalta a felelős kiállást a haza javáért, a magyar szabadságért.

Az országgyűlés alelnökeként ellátta kézjegyével a Habsburg-ház trónfosztását rögzítő Függetlenségi Nyilatkozatot.    

Perényi Zsigmond mindvégig vállalta a szabadságharcban betöltött szerepét, soha nem tagadta meg nemzetét és a szabadság ügyét, amiért október 24-én Pesten harmadmagával kivégezték - tette hozzá.      

"Meghalt, mert hazáját életénél jobban szerette" - idézte végezetül mottóként Perényi Fiumei úti temetőben található sírjának feliratát a diplomata.    

Beszédében Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke rámutatott, hogy a magyar nép szabadságszerető, amit történelme során többször is bizonyított.

"Ma Magyarország, nemzeti kormányával az élén küzd a keresztény Európáért, küzd a  nemzetek Európájáért, küzd országának szuverenitásáért az unión belül. Küzd és dolgozik a nemzet határrevízió nélküli egyesítésért"    

Barta József köszönetet mondott a magyar népnek és a kormánynak az elmúlt években a kárpátaljai magyaroknak nyújtott politikai, gazdasági, kulturális, szociális és karitatív támogatásért.    

A KMKSZ alelnöke végezetül arra szólította fel a kárpátaljai magyarokat,

hogy küzdjenek emberi és kisebbségi jogaikért, azért, hogy "anyanyelven tanulhassunk és taníthassunk."    

Az emlékünnepséget a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola diákjainak zenés-irodalmi összeállítása zárta.
 

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.