MTI

| 2021. 10. 07. – 17:00 | Oroszország |
Október 20-án tartják meg a "moszkvai formátumú" Afganisztán-tárgyalások következő fordulóját - jelentette be Zamir Kabulov. Fotó: Internet

Hirdetés

Október 20-án tartják meg a "moszkvai formátumú" Afganisztán-tárgyalások következő fordulóját - jelentette be Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Kabulov közölte, hogy a tanácskozásra meghívást kapnak a tálibok képviselői is. Nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy az új afgán hatalom milyen szinten képviselteti majd magát - írja az MTI.

Hozzátette, hogy október folyamán tárgyalóasztalhoz ülnek majd a kibővített Afganisztán-trojka - Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Pakisztán - képviselői is.

Elmondta azt is, hogy Moszkvában megszületett az elvi döntés az Afganisztánnak nyújtandó humanitárius segélyről, a szállítmány részleteiről megkezdődött az egyeztetés a szaktárcák között.

A diplomata tájékoztatása szerint a tádzsik-afgán határon nyugodt a helyzet azt követően, hogy a felek heves nyilatkozatokat tettek. Az orosz központi katonai körzet parancsnoksága egyébként csütörtökön közölte, hogy a két ország határának közelében a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) október 18-23. között két párhozamos hadgyakorlatot tart.

Az úgynevezett "moszkvai formátum" 2017-ben jött létre a különmegbízotti szintű hatoldalú - orosz-afgán-kínai-pakisztáni-iráni-indiai - konzultációs mechanizmus alapján.

Miután az Egyesült Államok tavasszal bejelentette, hogy csapatait kivonja az országból, Afganisztánban a radikális tálib iszlamista mozgalom augusztus 15-én harc nélkül elfoglalta Kabult,

Asraf Gáni afgán elnök pedig megszökött az országból.

Szeptember 6-án a tálibok bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ország egész területét, egy nappal később pedig kihirdették ideiglenes kormányuk összetételét.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés