Politika | 2021. 10. 07. – 17:38 |
A NATO szerdán jelentette be, hogy kiutasítja az észak-atlanti szövetség mellett működő orosz misszió nyolc tagját, arra hivatkozva, hogy "be nem jelentett hírszerzőtisztekről" van szó Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország nyolc, NATO mellé akkreditált diplomatájának szerdai kiutasítása nem kapcsolódik konkrét eseményhez, a katonai szövetségnek azonban ébernek kell maradnia a "rosszindulatú" orosz tevékenységekkel kapcsolatban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben.

A NATO szerdán jelentette be, hogy kiutasítja az észak-atlanti szövetség mellett működő orosz misszió nyolc tagját, arra hivatkozva, hogy "be nem jelentett hírszerzőtisztekről" van szó - közölte az MTI.

Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok nemzetbiztonsági tanácsadóinak brüsszeli ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva megerősítette: a NATO döntése nem kapcsolódik semmilyen konkrét eseményhez, a szövetség azonban - mint közölte - már egy ideje rosszindulatú orosz aktivitás növekedését észleli, legalábbis Európában. "Cselekednünk kellett" - fogalmazott. Hozzátette: a nyolc orosz diplomata tevékenysége nem volt összhangban NATO-akkreditációjukkal.

Kiemelte továbbá, hogy a szövetség és Oroszország kapcsolata a hidegháború ideje óta nem volt a jelenlegihez hasonló mélyponton. A NATO ugyanakkor továbbra is elkötelezett a párbeszéd fenntartása mellett Moszkvával - tette hozzá Stoltenberg.

Az orosz diplomatáknak a hónap végéig kell elhagyniuk Brüsszelt.

2018. március végén a NATO hét orosz diplomata akkreditációját vonta vissza Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig a korábbi harminc helyett húsz főben maximálták.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.