Események | 2021. 10. 07. – 09:30 |
A támadók azt tervezték, hogy felgyújtják a szomszédos ország főkonzulátusát, és meggyilkolnak egy közszereplőt.  Fotó: Internet

Hirdetés

Terrorcselekmények elkövetését akadályozta meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja határvidékén.

A támadók azt tervezték, hogy felgyújtják a szomszédos ország főkonzulátusát, és meggyilkolnak egy közszereplőt.

A tevékenységek résztvevői terrorcselekményeket próbáltak elkövetni, hogy destabilizálják a térség társadalmi-politikai helyzetét, és diszkreditálják Ukrajnát a nemzetközi színtéren.

Az illetékes hatóságok már azonosították a bűncselekmények szervezőjének személyazonosságát. Az operatív adatok szerint Oroszországban bujkál.

Az SZBU a bíróságra továbbította a büntetőeljárás anyagait. Intézkedések folynak az elkövető felkutatására és őrizetbe vételére.

A nyomozás szerint a bűncselekmények szervezője Luhanszk megye szülötte. Az Orosz Föderáció különleges szolgálatainak képviselői toborozták, hogy hírszerzési és felforgató tevékenységeket folytasson Ukrajna állambiztonsága ellen.

Az ügynök "kurátorainak" utasítására azt tervezte, hogy felgyújt egy külföldi diplomáciai képviseletet,

több külföldi rendszámú autót, és megrongál egy kárpátaljai történelmi emlékművet.

Ezenkívül a támadó az elkövetőt egy helyi közéleti személy meggyilkolására kérte fel, amiért 30 000 dollárt ígért.

A külföldi ügynök "feladatai" között szerepelt a térség katonai létesítményeiről szóló titkos információk begyűjtése és továbbítása az Orosz Föderáció titkosszolgálataihoz.

A nyomozati és operatív akciók során az SZBU nyomozói megakadályozták a bűncselekmények elkövetését és leleplezték résztvevőiket.

A biztonsági nyomozók hazaárulás és terrorcselekmény miatt vádiratot továbbítottak a bíróságra az illegális tevékenység szervezője ellen.

A bűncselekmények leleplezésére irányuló intézkedéseket az SZBU tisztviselői hajtották végre a Kárpátaljai Megyei Ügyészség eljárási útmutatása alapján - jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.