Életmód | 2021. 10. 08. – 08:10 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kellemetlenül száraz bőr viszket, feszül, veszít az egészséges fényéből, vagy akár pikkelyes és darabosan hámló is lehet. Súlyos esetben fizikailag és lelkileg egyaránt megviselheti az érintetteket, ráadásul számos szövődményt is okozhat.

A bőrünk különböző rétegei gondoskodnak a megfelelő mennyiségű víz megkötéséről és a szükséges hidratáltságról. Azonban, ha ez a kényes egyensúly valamilyen okokból felborul, meggyengül, száraz, vízhiányos bőrt eredményezhet. Az alapvető genetikai tulajdonságok mellett a száraz bőr kialakulásának okai közé tartozhat a nem megfelelő bőrápolás, különböző környezeti tényezők, hormonális változások, tápanyag vagy folyadékhiány, egyes betegségek, hormonális változások, valamint a természetes öregedési folyamatok beindulása - írja a Házipatika.com.

Kellemetlen szövődmények

Súlyosságtól függően a rugalmatlanná és érdessé váló száraz bőr feszülhet, viszkethet, pikkelyek vagy hámló területek jelenhetnek meg rajta. A fénytelen, egészségtelen hatású bőrön a ráncok is jóval szembetűnőbbé válnak. Meggyengült állapotában a bőr nem képes megfelelőképpen megakadályozni az irritáló anyagok behatolását sem, ami hosszútávon nem csak érzékenységet, hanem további problémákat okozhat.

A száraz bőr repedéseiben - vagy a vakarózás miatti hámsérülésekben - könnyen megtelepedhetnek, és a mélyebb rétegekbe juthatnak a különböző kórokozók. Bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések alakulhatnak ki, ami már fájdalommal és egyéb tünetekkel is együtt járhat. Megzavarhatja az éjszakai nyugalmat, a nappali tevékenységet, nyílt sebek, vagy akár nagy területekre kiterjedő irritált, hámló rétegek alakulhatnak ki. A súlyosabbá váló gyulladások szédülést, heves szívverést vagy lázat is okozhatnak, ami már minden esetben orvosi ellátást tesz szükségessé.

Elsődleges teendő: kerüljük a kiváltó tényezőket

Sok esetben a száraz bőrt olyan tényezők váltják ki, amik ellen magunk is tehetünk. Kerüljük a túlzott napfényt - még magas faktorszámú fényvédőszerek használata mellett is -, a fűtési időszakban pedig párásítsunk. Viseljünk jól szellőző ruhákat, táplálkozzunk egészségesen és változatosan, valamint igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Ha vegyszereket kell használnunk - például takarítás vagy mosogatás közben - vegyünk gumikesztyűt, a hosszú, forró fürdők helyett pedig részesítsük előnyben a langyos zuhanyt.

Nem mindegy, mivel mosakodunk

A száraz bőrt megfelelően kell tisztítani, hiszen ez alapfeltétele a bőrhidratálás hatékonyságának is. Az agresszívan lúgos kémhatású tusfürdők helyett - amik a szennyeződések mellett a bőr természetes védőrétegét is elmossák - válasszunk inkább gyengéden tisztító arctejeket, és folyékony mosakodó szereket. Részesítsük előnyben a hialuronsavat és az egyéb olyan természetes hidratáló összetevőket tartalmazó készítményeket, amelyek elősegítik a bőr természetes nedvességegyensúlyának fenntartását.

Regenerálás és hidratálás

A száraz bőr speciális ápolást igényel. Ehhez a legmegfelelőbbek a speciálisan erre a célra kifejlesztett krémek, test-, kéz- és lábápoló szerek, amelyek például ureát, cermaidot és egyéb célzott, de természetes hidratáló összetevőket tartalmaznak. Ezek a készítmények képesek arra, hogy hosszú időn keresztül hidratálják és hatékonyan megnyugtassák a bőrt. Csökkentik az irritációt még súlyosabb szárazság, ekcéma vagy gyakori kézmosás esetén is. Elérhetőek olyan regeneráló kenőcsök is, amelyek gyengéd védőréteget képezve a bőrön biztosítják annak nedvességét, oxigénellátását.

Érdemes kipróbálni a glicerin és panthenol tartalmú hidratáló készítményeket is, hiszen míg a glicerin megköti, és a bőrben tartja a vizet, addig a panthenol felgyorsítja a regenerációs folyamatokat. Ez a két hatóanyag azokban az irritációcsökkentő hatású licochalcone, vagy hidratáló ligetszépeolaj tartalmú ajakbalzsamokban is megtalálható, amelyek hatékonyan alkalmazhatóak a száraz, cserepes ajkak ápolására.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.