Mozaik | 2021. 10. 08. – 13:30 |
A tudósok nemrégiben felfedezték, hogy egy közel háromezer évvel ezelőtti, ókori görög hamvasztás temetése zsúfoltabb lehetett, mint azt korábban gondolták. Fotó: Internet

Hirdetés

A tudósok nemrégiben felfedezték, hogy egy közel háromezer évvel ezelőtti, ókori görög hamvasztás temetése zsúfoltabb lehetett, mint azt korábban gondolták. A sír csontjainak új elemzése ugyanis azt mutatta, hogy abban legalább három felnőtt maradványai voltak.

Ez segíthet megmagyarázni egy régóta fennálló rejtélyt: az urnán fellelhető, pikáns feliratot - írja az Origo.

A Nestor-urna néven is ismert agyagedény háromsoros felirattal rendelkezik és egy ígérettel végződik miszerint,

aki a pohárból ivott, azt „a vágy árasztja el Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője által".

A szakértők korábban azt hitték, hogy az urnában egy gyermeket temettek el, ezért régóta tanácstalanul álltak a jelenség előtt, hogy hogyan kerülhetett egy ilyen típusú üzenet arra.

A közelmúltbeli megállapítások azonban segíthetnek ennek megmagyarázásában; legalábbis erről számoltak be a tudósok a PLOS One tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban.

Kijelenthetjük, hogy újra megnyitottunk egy rég lezártnak hitt esetet – mondta Melania Gigante, az olasz Padovai Egyetem Kulturális Örökség Tanszékének posztdoktori kutatója a LiveScience online tudományos portálnak.

A temetés az ősi Pithekoussai ókori görög városának és nekropoliszának területén történt, ami az olaszországi Ischia szigetén található. Időszámításunk előtt a nyolcadik századból származik.

A régészek körülbelül 1300 síremléket tártak fel itt 1952 és 1982 között. 

Az egyik sírban felfedeztek egy kupát, amely a görög írás egyik legrégebbi fennmaradt példáját képviseli. Homérosz az „Iliász" című epikus görög költeményben írt egy gyönyörű aranypohárról, amelyet csak a tulajdonosa, a hős Nestor emelhetett fel.

Összehasonlításképpen: a 168. sírban talált agyagedény egy egyszerű urna, a felirata azonban mást állít Nestor mitikus serlegének emelgetéséről. A szöveg így szól: „Én vagyok Nestor pohara, amelyből jó inni. Aki kiissza a tartalmát, azonnali vágy ragadja el a gyönyörű, koronás Aphrodité révén."

A temetkezési helyen 195 csonttöredéket találtak, és a kutatók mikroszkóppal vizsgálták a felületek, illetve a belső szövetek részleteit. A modern technolgiának köszönhető eszközökkel végül megállapították, hogy a töredékek három felnőtt egyedhez tartoznak. Az új megállapítások tehát kizárták annak lehetőségét, hogy a sírban egy gyermeket helyeztek volna örök nyugalomra, ahogy azt korábban feltételezték.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.