Kárpátinfo.net


| 2021. 10. 08. – 12:13 | Ukrajna |
A használt autók tulajdonosainak 100-200 euró összegű adót kell fizetniük Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrán Állami Ökológiai Felügyelőség azzal a javaslattal állt elő, hogy vezessenek be újrafeldolgozási díjat a régi autókra, amelyek komoly problémát jelentenek Ukrajna ökológiája szempontjából.

A hatóságok a régi autókra kivetett adó bevezetésével remélik,

hogy motiválni tudják az autótulajdonosokat, hogy váltsanak környezetbarát motorral rendelkező „frissebb” autókra.

Ha a törvényt jóváhagyja a kormány, az körülbelül 2 millió autót érint az országban - az ilyen autók tulajdonosainak 100-200 euró összegű adót kell fizetniük - írja a Podrobnosti.ua hírportál.

Az Autóipari Munkáltatók Szövetsége szerint Ukrajnában egy autó átlagéletkora 22,7 év. Motorjaik már régóta nem felelnek meg a légkörbe történő kibocsátásra vonatkozó modern környezetvédelmi előírásoknak.

Az ilyen autók a légkörbe kerülő káros kibocsátások melegágyai, ami befolyásolja a polgárok egészségét és életminőségét. Ennek eredményeként Ukrajna a légszennyezés miatti halálozás tekintetében az öt európai ország egyike - magyarázták a szervezetnél.

Ennek eredményeként a szövetség egyesült az Állami Környezetvédelmi Felügyelőséggel, és közösen támogatta az adók bevezetését.

A használt autók a hulladéklerakókba kerülve ólommal, rozsdával és olajhulladékkal szennyezik a talajt.

Ukrajnában az autótulajdonosok mindössze 5%-a adja újrahasznosításra autóit. 2020 folyamán mindössze 13 ezer autót ártalmatlanítottak. A többi szennyezi a környezetet a hulladéklerakókban - mondta Andrij Malyovanij, az ellenőrzés vezetője.

Az európai országokban az újrafeldolgozási díjat vagy autó vásárlásakor, vagy leselejtezésekor fizetik. A díj 100-200 euró között ingadozhat, akárcsak az európai országokban. De ha az autóalkatrészek egy része továbbra is felhasználható, a tulajdonosnak akár kártérítést is fizethetnek.

Mint Oleg Nazarenko, az Ukrán Gépjárműimportőrök és -kereskedők Szövetségének főigazgatója megjegyzi, 2013-ban először vezettek be selejtezési díjat. De akkor a Szövetség ellenezte ezt a törvényt, mert kitaláció volt - az autókat valójában nem újrahasznosították, hanem egyszerűen csak kiegészítő forrást jelentettek az állampolgárok adóbehajtására.

Most, ha egy ilyen díj nem újabb illeték, és az autókat ténylegesen ártalmatlanítják, az Egyesület támogatni fogja ezt a kezdeményezést.

Újrahasznosítási rendszer nélkül Ukrajnában fennáll a veszélye, hogy szemétlerakóvá változik: több tízezer autót importálnak az országba, amelyek régóta nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak. Meghibásodás esetén az ilyen autókat veszteséges javítani, és egyszerűen az udvarokon hagyják őket, ahol rothadnak és szennyezik a környezetet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés