Mozaik | 2021. 10. 09. – 19:00 |
Kiszivárgott dokumentumok és videók bizonyítják, hogy az Amazon legújabb piacra dobott fejlesztésétől finoman szólva sincsenek elragadtatva alkotói. Fotó: Internet

Hirdetés

Kiszivárgott dokumentumok és videók bizonyítják, hogy az Amazon legújabb piacra dobott fejlesztésétől finoman szólva sincsenek elragadtatva alkotói.

Készítői nincsenek elragadtatva az Amazon Astro otthoni robotjától – derül ki a Vice riportjából.

Az egyik meg nem nevezett személy, aki a kedden bejelentett eszközön dolgozott, állítólag „katasztrófának” nevezte, amely „nem áll készen a kiadásra”, míg egy másik, a neve elhallgatását kérő megszólaló szerint a robot „szörnyű”, és az ötlet, hogy hasznos akadálymentesítési eszköz lenne (az Amazon reklámjának része, hogy az Astro segíthet az idősgondozásban), „abszurd badarság” – számolt be róla a The Verge-re hivatkozva a Hirado.

A források azt is megemlítették, hogy a robot hadilábon áll a lépcsőkkel, sőt, az egyikük egészen addig ment jellemzésében, hogy a csúcstechnológiás eszköz „levetné magát rajtuk, ha lehetősége adódna rá”.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a Vice riportja szerint a robot törékeny, és már több is eltört a prototípusok közül. Nem túl jó hír egy ezer dolláros (310 ezer forint) high-tech eszköz esetében, amely a földön haladva könnyen kerülhet láb alá.

A médium által megszerzett, kiszivárogtatott dokumentumok és fejlesztői találkozókról készült videókból az is kiderült,

hogy az Astro sokat használja az arcfelismerő rendszerét, és azt a funkciót, amellyel követi az embereket, ha nem tudja azonosítani őket.

A Vice forrásai szerint a robot nem túl jó abban, hogy ténylegesen felismerje az embereket, ami ahhoz vezethet, hogy folyamatosan a sarkában jár azoknak, akiket már rég tárolnia kellene a memórájában. Egyik készítője az adatgyűjtő rendszert „adatvédelmi rémálomnak” nevezte.

A cikk megjelenése után az Amazon közleményt küldött a The Verge-nek, melyben kifejtette, hogy az idézett dokumentumok elavultak, és az elégedetlen megjegyzések nem tükrözik azt, hogy az Astro most mennyire jól működik.

„Az Astro teljesítményének és biztonsági rendszereinek e jellemzései egyszerűen pontatlanok. Az Astro mind a minőség, mind a biztonság terén szigorú tesztelésen ment keresztül, beleértve több tízezer órányi tesztelést a béta résztvevőkkel. Ez magában foglalja az Astro fejlett biztonsági rendszerének átfogó tesztelését, amelyet úgy terveztek, hogy elkerülje a tárgyakat, felismerje a lépcsőket, és a megfelelő ponton megállítsa az eszközt, amikor szükséges” – olvasható a közleményben.

A The Verge hozzátette: a kiszivárgott dokumentumok és videók némileg új kontextusba helyezik az Astro meghívásos alapú bevezetését is.

Jelenleg ugyanis nem lehet egyszerűen megvásárolni a robotot, az érdeklődőnek először meghívót kell kérnie. Ez egy olyan folyamat, mely során a jelentkezőnek ki kell töltenie egy kérdőívet, ami alapján kiderül, hogy a háza megfelelő lenne-e az Astro számára (olyan kérdés is szerepel benne, hogy milyen lépcsők vannak az ingatlanban).

Ezek után lehetséges, hogy az Amazon megpróbálja legújabb fejlesztésű Astro robotjait a legjobb környezetbe beilleszteni, hogy megnézze, megfelelően használhatók-e.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.