Hirado.hu
| 2021. 10. 09. – 09:00 | Világ |
Egy spirálgalaxisról, az NGC 5728-ról készített felvételt a Hubble űrtávcső. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy spirálgalaxisról, az NGC 5728-ról készített felvételt a Hubble űrtávcső. A felvételen az NGC 5728 egy elegáns és fényes spirálgalaxisnak tűnik, amit viszont a kép nem mutat, az az, hogy az NGC 5728 egy monumentálisan energikus galaxistípus, úgynevezett Seyfert-galaxis.

A Hubble űrtávcső legutóbb egy spirálgalaxist, az NGC 5728-et fotózta le – számol be a NASA. A rendszer a Földtől mintegy 130 millió fényévre fekszik - írja a Hirado.

A felvételeket a Hubble Wide Field Camera 3 (WFC3) kamerájával készítették, amely rendkívül érzékeny a látható és infravörös fényre.

Ezért gyönyörűen megörökíti az NGC 5728 azon régióit, amelyek az említett hullámhosszokon bocsátanak ki fényt.

Az NGC 5728-hoz hasonló rendszerek ugyanakkor olyan sugárzást is létrehoznak, melyet a WFC3 képtelen észlelni.

A felvételen az NGC 5728 egy elegáns és fényes spirálgalaxisnak tűnik, amit viszont a kép nem mutat, hogy az NGC 5728 egy monumentálisan energikus galaxistípus, úgynevezett Seyfert-galaxis.

Az ilyen rendszerek közepén aktív galaxismag található (AGN), különlegességük pedig az, hogy az igen energetikus AGN ellenére a rendszer egyes részei jól kivehetők. Más aktív galaxismagok annyi sugárzást hoznak létre, hogy szinte lehetetlen megfigyelni az objektumokat befogadó rendszereket.

Ahogy a kép is mutatja, az NGC 5728 jól vizsgálható.

Az AGN azonban olyan sugárzást is kibocsát, amelynek megfigyeléséhez a WFC3 nem elég érzékeny – a galaxismagot körbevevő por ráadásul blokkolhatja a jelek egy részét.

A Seyfert-galaxisokat először 1908-ban Edward A. Fath és Vesto Slipher fedezte fel, akik a kaliforniai Lick Obszervatóriumban olyan csillagászati objektumok színképét vizsgálták, amelyeket spirálködöknek véltek.

1926-ban Edwin Hubble megvizsgálta az NGC 1068 és két másik spirálködnek vélt jelenség emissziós vonalait, és extragalaktikus objektumnak minősítette őket. 1943-ban Carl Keenan Seyfert több, az NGC 1068-hoz hasonló galaxist fedezett fel, és arról számolt be, hogy ezeknek a galaxisoknak nagyon fényes csillagszerű magjaik vannak, amelyek széles emissziós vonalakat produkálnak.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés