HáziPatika.com

| 2021. 10. 09. – 14:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szervezet stressz elleni küzdelme során a hajszínért felelős sejtek is károsodnak.

Azt már talán mondanunk sem kell, hogy mennyire káros a stressz az emberi szervezetre nézve. Arról azonban évek óta nincs megegyezés a tudósok körében, hogy vajon őszüléshez is vezethet-e. A Harvard Egyetem egyik korábbi tanulmányának eredményei viszont egyértelműen az "igen" tábor véleményét erősítik - írja a Házipatika.com.

Visszafordíthatatlan folyamat

A kutatók egereken végzett kísérleteik után azt a következtetést vonták le, hogy a stresszbe bizony bele lehet őszülni. És ha ez egyszer megtörténik, akkor már nem lehet visszafordítani a folyamatot.

A tudósok szerint a kulcs a norepinefrin nevű hormon, amelyet stressz hatására bocsát ki a szervezet. Ez a véráramba kerülve nemcsak a pulzusunkat növeli meg - felkészítve a testet egy esetleges küzdelemre -, hanem a hámrétegben található festéksejtek, a haj színét adó úgynevezett melanociták működésére nézve is ártalmas lehet.

Nem a stresszhormon felel ezért

A tanulmány vezető szerzője szerint sokaknak van olyan személyes történetük valamilyen külső változásról, amely a stressz miatt következett be - ez többnyire a bőrrel vagy a hajjal kapcsolatos. Tudományos munkájukkal annak próbáltak utánajárni, hogy ezekben mennyi az igazság, illetve pontosan hogyan vezethet a stressz szöveti változásokhoz.

Egyes nézetek szerint az immunrendszer fordul a haj és a bőr pigmentálásáért felelős sejtek ellen, vagy a stresszhormonként is emlegetett kortizolnak lehet ebben szerepe, de a Harvard tudósai ezt megcáfolták. Eltávolították például az egerek mellékveséit, így szervezetük nem tudott kortizolt termelni - a szőrük mégis megőszült, ha stressznek voltak kitéve.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés