Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 09. – 10:33 | Kárpátalja |
Rendhagyó istentiszteletet tartottak a mezővári református gyülekezetben október 3-án.

Hirdetés

Rendhagyó istentiszteletet tartottak a mezővári református gyülekezetben október 3-án. A tanítók napi alkalomra kiemelt figyelemmel hívták meg a falu területén működő tanintézmények dolgozóit. Akik elfogadták a meghívást, ezen a vasárnapon közösen adtak hálát az idei tanévért.

Igét Zán Fábián Sándor püspök, a gyülekezet lelkésze hirdetett a Mt 19, 13–15 versei alapján. A történet szerint szülők egy csoportja Jézushoz szeretné vinni a gyermekeit, de a tanítványok rájuk szólnak. Ekkor mondja ki Jézus: engedjétek hozzám a gyermekeket, mert ilyeneké a mennyek országa. Jó, ha a szülők azon csoportjába tartozunk, akiknél a gyermekekért való közbenjárás hétköznapi gyakorlat. A tanítványok is jót akarnak, hogy a Mestert fölöslegesen senki se zavarja, de sajnos a fontoskodás is lehet akadály. Jézus arra mutat rá, hogy a mennyek országa éppen a gyermeki hittel rendelkezőké. Engedjétek és ne akadályozzátok a gyermekek Istenhez való közeledését! – kérte a szószékről az igehirdető.

Ezt követően Reményik Sándor Templom és iskola című költeménye hangzott el Nagy Andrea, a vári középiskola tanulójának előadásában.

Az ünnepség folytatásaként az intézmények képviselői rövid bemutatóját hallgattuk meg.

A Vári II. Rákóczi Ferenc Líceumot Debreceni Ilona szervezőtanár mutatta be. A 2021-es tanévben az iskola 1–11. osztályába 371 diák jár, összesen 18 osztályban folyik az oktatás, ami sajnos néggyel kevesebb, mint az előző években. A fogyatkozás főként az elvándorlásnak, illetve annak következménye, hogy kevesebb gyermek születik és sokan máshol folytatják a tanulmányaikat. A tanárnő arra biztatott mindenkit, hogy egy olyan településen, ahol 500 éve folyik oktatás, ne legyen ez a végszó, imádkozzunk azért, hogy a következő 500 évben is legyen tanítás, méghozzá magyarul.

Ugyancsak csökkenésről és elvándorlásról számolt be Tiszovszka Olga, a Vári Művészeti Iskola vezetője. És nemcsak arról van szó, hogy a szokott 200–300 gyerek helyett jelenleg 170 tanulójuk van, hanem a Beregszászi kistérséghez való csatolás után az anyagi források úgy megcsappantak, hogy tizenegy tanár kényszerült felmondani az állását.

De nemcsak rossz statisztikát hallottunk. A református egyházközség az elmúlt években ugyanis bővíteni tudta az oktatási intézmények számát. Elsőként a gyülekezetben a cigánymisszió keretében az Immánuel Református Óvoda indult el. Ennek munkájáról Menyhárt István lelkész számolt be. Mint mondta, számtalan nehézség ellenére a munkának van eredménye. Az iskolai visszajelzések alapján az óvodából kikerült gyerekek jó eséllyel rendszeres iskolalátogatóvá válnak. A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy a gyülekezet imádságára van szükség, hogy a nemzetek békében élhessenek egymással.

A Mezővári közelében található Nefelejcs Rehabilitációs Központ 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy a környéken élő speciális igényű gyerekek és azok családja életét segítse. Zán Fábián Judit igazgató az eltelt hét év eredményeit vázolta.

2018-ban a faluban teljesen új óvodát építettek Hódmezővásárhely testvértelepülés jóvoltából. A Tündérkert Református Óvodáról Tóth Gizella vezetőnő beszélt a gyülekezetnek. Az új óvodában a református csoport mellett három állami csoport is működik. A Mezővári bölcsőde-óvoda munkáját Olcsvári Ildikó vezetőnő ismertette. Színvonalas oktatás nélkül nincs nemzeti felemelkedés – hallhattuk. A színvonalas oktatás kulcsa pedig a jó pedagógus.

Egy ház a nemzetért, amit akár egybe is írhatnánk (Egyház…) – ezt a nevet kapta a falu központjában 2019-ben felújított régi kolhozirodában kialakított intézmény. Itt a BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző Szervezet programjai kapnak helyet. Kínálatuk között szerepel a hagyományőrzés, népi hangszer- és táncoktatás. A szervezet sokrétű munkáját Kovács Erika, a szervezet vezetője mutatta be.

A bemutatkozások sorát Zán Fábián Sándor lelkész, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke zárta, aki a gyülekezeten belüli hitoktatásról beszélt. Jelenleg az 1–9. osztályban 130 tanuló vesz részt a hittanoktatásban, az óvodában 80. A püspök beszámolt még a KRE 2020-as hitoktatási reformjáról is, melynek keretében új könyvek és munkafüzetek kerülhetnek minden tanuló asztalára. Új korszak ez, fogalmazott, ami megkönnyíti és színvonalasabbá teheti számunkra az oktatást.

Az ünnepség nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével és áldáskéréssel ért véget.

Fábián Soós Katalin

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 40. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés