Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 01. – 11:56 | Kárpátalja |
A kétemeletes épületet a magyar kormány támogatásának köszönhetően európai színvonalon újították fel és szerelték fel. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Az utóbbi években annak vagyunk tanúi, hogy Beregvidéken egyre erősödik a Fedák-kultusz. A múlt század népszerű primadonnájának egész alakos szobrában gyönyörködhetünk Beregszász központjának sétáló utcájában, kulturális központ viseli nevét ugyancsak a Vérke-parti városban, ahol színházi előadásokon elevenítik fel alakját. Emellett háromszáz darabból álló képeslapgyűjtemény örökíti meg a színésznőt legsikeresebb szerepeiben, amely a Beregvidéki Múzeumban állandó kiállítás keretében tekinthető meg.

Néhány évvel ezelőtt reprezentatív album jelent meg a magyar operett halhatatlan csillagáról.

Az elmúlt héten Haláboron nyílt meg Fedák Sáriról elnevezett kulturális központ. A kétemeletes épületet a magyar kormány támogatásának köszönhetően európai színvonalon újították és szerelték fel, benne a hangulatos előadóterem mellett öltöző, könyvtár és a Fedák-életmű bemutatására alkalmas tágas helyiség kapott helyet.

Az alkalom a helyi református templomban bűnbánati hálaadó istentisztelettel vette kezdetét, amelyen Dénes-Zsukovszky Elemér lelkész hirdette az igét. Ünnepelni tiszta szívből csak azok tudnak, akik észreveszik és tudatosítják önmagukban, hogy az Úr Isten nap mint nap elhalmozza őket csodálatos ajándékaival. A keresztyén ember életében a hálaadás és a bűnbánat szorosan összekapcsolódik, emlékeztetett rá a lelkész.

Mindig van miért bocsánatkéréssel fordulni mennyei atyánkhoz, hisz vétkeink mellett gyakran igen sok mulasztás terheli a lelkünket. Orlando et laborando – imádkozzál és dolgozzál – fogalmazták meg sok-sok évszázaddal ezelőtt eleink a keresztény ember legfontosabb alapelvét. Ha nem cselekszünk, dolgozunk rendszeresen a magunk, családunk és a közösségünk érdekében, akkor mit is áldjon meg a Mindenható? – mutatott rá az ige hirdetője.

Az ünnepség a kulturális központ előtti téren rövid műsorral folytatódott, majd az emléktábla leleplezését és a szalag átvágását követően a település lakói birtokba vehették a minden igényt kielégítő modern létesítményt.

Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kárpátaljai főosztályának vezetője Potápi Árpád János államtitkár üdvözletét tolmácsolta. A kultúra és az anyanyelv, valamint a hagyományok a magyarság számára megtartó erővel bírnak. A nemzeti kormány nem csupán szavakban, hanem tettekben is támogatja a külhoni magyar közösségek megmaradását, hangsúlyozta a diplomata. S ez így lesz a jövőben is.

Kétségkívül jogos panaszaink mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni az elért eredményekről, figyelmeztetett Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja. Pedig a mostanság sok-sok problémával küszködő kárpátaljai magyaroknak az élet számos területén sikerült előbbre lépniük. Iskolák, óvodák, orvosi rendelőintézetek, kultúrházak tucatjai újultak meg településeiken, megteremtve ezzel az élhető élet feltételeit.

Haláborra, a megújult úthálózatnak köszönhetően, ma már kényelmesen el lehet jutni, nyugtázta örömmel Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz civil szervezet kuratóriumának elnöke, a kulturális központ megálmodója és a kivitelezési munkálatok felügyelője. Most láthatjuk, mennyire fontos, hogy a különböző szintű önkormányzati szervekben legyen a kárpátaljai magyarságnak képviselője, hogy a minket érintő döntések meghozatalánál ott legyünk és hallassuk hangunkat.

Az új intézmény névválasztása múltidéző és egyben előremutató, hangsúlyozta Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere. A vidékünkről indult Fedák Sári művészetével nem csupán Európa nagy színpadait hódította meg, hanem sikeresen szerepelt a tengeren túl színházaiban is, így példaképül szolgál mindazoknak, akik nagy álmokat dédelgetve kis falvakból indulnak el mostanság a pályájukon.

Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet ügyvezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik valami módon is hozzájárultak a kulturális központ létrejöttéhez.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy az anyaország kormánya a néhány száz fős kisfalvak megmaradását, az ott élők boldogulását ugyanúgy a szívügyének tekinti, mint a nagyobb közösségek előbbre jutását.

A helyi, több mint ötven tagot számláló Tiszavirág hagyományőrző együttes a Mezővári Művészeti Iskola helyi tagozatának növendékeivel együtt magas színvonalú kulturális műsort adott, jelezvén, hogy a központ már most megtelt élettel. Haláboron már jelenleg is egy olyan kulturális közösség működik, amely megérdemel egy ilyen nagyszerű létesítményt.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Haláboron megnyílt a Fedák Sári Kulturális Központ
  • Haláboron megnyílt a Fedák Sári Kulturális Központ
  • Haláboron megnyílt a Fedák Sári Kulturális Központ
  • Haláboron megnyílt a Fedák Sári Kulturális Központ

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 44. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés