Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 10. – 08:41 | Ukrajna |
Ukrajnában októberben egy bíró átlagos nyugdíja 91,2 ezer hrivnya volt. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában októberben egy bíró átlagos nyugdíja 91,2 ezer hrivnya volt. 2021 eleje óta 23 000 hrivnyával nőtt ez az összeg, miközben az országban átlagosan mindössze 400 hrivnyával nőtt a nyugdíjkifizetés - derül ki az Ukrán Nyugdíjalap által közzétett statisztikából.

Átlagosan egy nyugdíjas bíró 91,2 ezer hrivnya összegű kifizetésre számíthat a tovább dolgozó kollégák fizetésének újraszámítása miatt - írja az Obozrevatel.com.

Az egyszerű ukránokat nem érinti ez a kiváltság.

Ukrajnában a nyugdíjas bíró a hasonló beosztást betöltő személy fizetésének legfeljebb 80%-át kaphatja.

Ezen túlmenően, ha a többi ukrán polgár nyugdíja a minimális befizetés 10-szeresére korlátozódik (kb. 18 ezer hrivnya), akkor az igazságszolgáltatás munkatársainak nincsenek korlátai. Ebben az ütemben már az idén mintegy 100 ezer hrivnyás nyugdíjat kaphatnak majd.

Az átlagos nyugdíj az országban 3507 hrivnyáról 3915 hrivnyára nőtt.

És ez már figyelembe veszi a létminimum emelését, indexálást, és az emelést azoknak, akik betöltötték a bizonyos életkort és teljesítették a munkaviszony követelményeit.

Mint tudjuk, az ukránok nyugdíját a következő képlet szerint számítják ki: az ország három éves átlagkeresete szorozva a saját átlagkereset arányával, a munkaviszonnyal és 1%-kal. Ennek eredményeként, ha 80 évig dolgozik a polgár, nem a fizetése 80%-át, hanem csak az országos átlagkereset 80%-át kaphatja meg, feltéve, hogy nem keres kevesebbet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.