Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 11. – 12:44 | Ukrajna |
A Pénzügyminisztérium szerint a füstölt szalonna ára jelenleg 185 hrivnya/kg, ami 40 hrivnyával több, mint a termék szeptemberi átlagára. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a szalonna árában emelkedő tendencia figyelhető meg. A termék ára minden évben fokozatosan növekszik, és mára rekordmagasságot ért el.

A Pénzügyminisztérium szerint a füstölt szalonna ára jelenleg 185 hrivnya/kg, ami 40 hrivnyával több, mint a termék szeptemberi átlagára 

- írja a Kurkul.com hírportál.

A szalonna jelenlegi költsége a legmagasabb az elmúlt években.

A szalonna ára jelentősen októberben emelkedett, amikor a költségek meredeken emelkedtek. Akkor kilogrammonként 20 hrivnyával, vagyis 13%-al drágult. Októbertől novemberig további 20 hrivnyával, azaz 11%-kal nőtt az ár – áll a közleményben.

A házi szalonna ára is emelkedik, de nem ilyen gyors ütemben. Jelenleg 134,6 hrivnya/kg az ára, ami 1 hrivnyával olcsóbb, mint a múlt hónapban, de 28 hrivnyával drágább, mint az év elején.

A szakértők azonban a sertés árának csökkenését jósolják, ami befolyásolhatja a szalonna árát.

A korábbi évekhez hasonlóan az ősz közepén a sertésárak csökkenése tapasztalható. Emellett jelentős az import nyomása a hazai árakra, és az előrejelzések szerint a múlt héthez képest ismét 2 hrivnyával csökken az ár.

Valószínűleg az ukrán termelőknek fel kell készülniük a sertések árának további csökkentésére – mondják az elemzők.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ismét drágul a cigaretta Ukrajnában. Ukrajnában 2022-ben minden doboz cigaretta legalább 8 hrivnyával drágul. Erre januárban kerül sor a 20 százalékos jövedéki adó-emelés miatt.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.