MTI

| 2021. 11. 11. – 13:00 | Afganisztán |
A tálib vezetés szerdán szóvivőn keresztül azt kérte a volt afgán harci pilótáktól, hogy ne hagyják el hazájukat. Fotó: Internet

Hirdetés

A tálib vezetés szerdán szóvivőn keresztül azt kérte a volt afgán harci pilótáktól, hogy ne hagyják el hazájukat, egyúttal amnesztiát ígért nekik, és közölte, hogy nem fenyegeti őket letartóztatás - adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Névtelenségbe burkolódzó amerikai közlés szerint kedden mintegy 140 olyan afgán pilóta utazott amerikai szervezés keretében Tádzsikisztánból az Egyesült Arab Emírségekbe, akiket az Egyesült Államok képezett ki, és akik végül valószínűleg az Egyesült Államokban lelnek menedékre - írja az MTI.

A pilóták Afganisztánból menekülve távoztak Tádzsikisztánba, miután a tálibok augusztusban átvették a hatalmat.

A húsz éven át tartó belháborúban a pilóták komoly veszteségeket okoztak légi csapásaikkal a táliboknak, ezért sokuk megtorlástól tartva a szomszédos országokba, egyebek közt Tádzsikisztánba és Üzbegisztánba menekült.

Néhány afgán pilóta már korábban megkezdte a szolgálatát a tálib légierőben, közben gőzerővel folyik az amerikaiak által a kabuli reptéren hagyott repülőgépek restaurációja.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy betiltották a külföldi pénzek használatát a szélsőséges tálibok Afganisztánban. A tálibok már a külföldi valuták használatát is megtiltották az uralmuk alá vetett Afganisztánban, ez azonban csúnyán visszaüthet az amúgy is az összeomlás szélén álló, komoly humanitárius válságba sodródó országban.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés