MTI

| 2021. 11. 11. – 12:00 | Világ |
Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endurance űrhajó. Fotó: Internet

Hirdetés

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endurance űrhajó.

Elon Musk milliárdos vállalata, a SpaceX által fejlesztett űrhajót Föld körüli pályára állító Falcon 9 hordozórakéta helyi idő szerint este 9.04-kor startolt a Florida keleti partvidékén lévő űrközpontból - írja az MTI.

A hordozórakéta gyorsító fokozata – amelyet már használtak korábbi missziókban – kilenc perccel a start után tért vissza a Földre,

az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt függőleges helyzetben.

A felbocsátást élőben közvetítette a Youtube videómegosztó portálon az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Crew Dragon körülbelül 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, amely fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós van.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai - Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn - asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA. Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en.A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra,

előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram.

Az előző űrmisszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy sikeresen landoltak a pelenkás űrhajósok. Biztonságban visszatért a Földre hétfő éjszaka négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.