Hirado.hu
| 2021. 11. 12. – 14:30 | Európai Unió |
Egyre többen követelik, hogy Brüsszel anyagilag támogassa a tagállamok kerítésépítéseit is. Fotó: Internet

Hirdetés

A fehérorosz helyzet fordulatot hozhat az Európai Unió migrációs politikájában, ugyanis egyre többen követelik, hogy Brüsszel anyagilag támogassa a tagállamok kerítésépítéseit is.

Bár az Európai Bizottság elnöke nemrég még azt mondta, hogy erre nem adnak pénzt, azóta a néppárti frakcióvezető, és az állam- és kormányfői testület, az Európai Tanács elnöke is ezt sürgette – számolt be az M1 Híradója.

Épül a kerítés a lengyel–fehérorosz határon.

A tervek szerint 130 kilométer hosszú és két és fél méter magas lesz. A lengyel hatóságok szerint nem maradt más lehetőségük, hiszen csak az elmúlt napokban több ezren ostromolták azt a határszakaszt. Év eleje óta pedig már több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

A védőrendszert egyelőre Lengyelország is a saját pénzén építi, az Európai Bizottság vezetője ugyanis leszögezte, hogy Brüsszel erre nem ad pénzt.

A helyzet miatt az Európai Parlament szerdán sürgősségi vitát tartott az ügyben, és szóba került a kerítésépítés témája is. A baloldali politikusok pedig ismét azt hangsúlyozták a bevándorlókat be kell engedi és Európában nem épülhetnek falak.

„Egy spanyol szocialista képviselő szerint a migránsok a határon nem jelentenek ránk veszélyt, ők egyszerűen áldozatai egy kegyetlen zsarnoknak. Mondjuk ki a nagy nyilvánosság előtt, hogy az Európai Unió soha nem fog falakat finanszírozni”

A jobboldal ezt máshogy gondolja.

A Fidesz EP-képviselője azt mondta, látva a lengyelországi képeket, itt az ideje, hogy az Európai Unió cselekedjen.

Ezúttal pedig az Európai Néppárt is ezen a véleményen van. Manfred Weber frakcióvezető megismételte a néhány nappal ezelőtt nyilatkozatát, és tőle szokatlanul azt hangsúlyozta: az Európai Uniónak pénzzel kell támogatnia a kerítés megépítését Lengyelországban.

„Senki sem akar kerítéseket vagy falakat. Senki, de ha technikailag másként nem lehetséges a határok megvédése, akkor fizikai akadályokat kell létrehozni. Ne legyünk naivak, a néppárt ezért is mondja, hogy rendkívüli időkben uniós forrásokkal kell támogatni a fizikai határvédelmet” – fogalmazott Manfred Weber.

Hasonlóan vélekedett szerdán az Európai Tanács elnöke is Varsóban. Charles Michel azt mondta: megnyílhat a lehetőség, hogy európai uniós forrásokból épüljenek kerítések. Az Európai Unió pedig a következő napokban megvitatja kérdést.

„Amikor Magyarország épített kerítést az EU-ban, ezt elfogadhatatlan intézkedésnek nevezték, mostanra viszont már Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is hasonlóan cselekszik” – erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: hazánk elfogadja, hogy az EU nem kér bocsánatot Magyarországtól, de a határvédelemre fordított támogatást kéri.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottság elnökétől még mindig nem érkezett válasz Orbán Viktor miniszterelnök levelére. A kormányfő ugyanis azt kérte az EU- tól, térítsék meg hazánk több mint 580 milliárd forintos határvédelemre fordított kiadását, mivel az nemcsak hazánkat, hanem egész Európát védi.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy lapáttal, drótvágóval estek neki a migránsok a lengyel kerítésnek. Hétfő délután lapáttal, drótvágóval estek neki az emberek a kerítésnek, a túloldalon pedig a lengyel rohamrendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani a támadást.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.