Hirado.hu
| 2021. 11. 12. – 12:00 |
Újabb tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel hatóságok a fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel. Fotó: Hirado

Hirdetés

Újabb tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel hatóságok a fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel. Mintegy 150 migráns fadarabokkal és kövekkel dobálta meg a határőröket, hogy erőszakkal törjenek be Lengyelországba. A lengyel kormány arra számít, hogy még a mai nap folyamán újabb támadást indítanak a migránsok.

A M1 Híradójának stábja a helyszínről tudósított az eseményekről.

Továbbra is nagy a feszültség és a készültség a lengyel–fehérorosz határon, miután a migránsok többször erőszakosan próbáltak átjutni az Európai Unió területére. Az M1 Híradójának helyszíni tudósítása szerint

a lengyel hatóságok egyelőre állják a sarat, a legutóbbi behatolási kísérletet is meghiúsították.

Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírójának helyszíni beszámolója szerint az elmúlt napokban kialakult feszült helyzet gyakorlatilag változatlan, megfejelve a legfrissebb híradásokkal, amelyek szerint a lengyel hatóságok arra figyelmeztetnek: a migránsok bármelyik napszakban és órában újabb tömeges és erőszakos kísérletet tehetnek az átjutásra a határ fehérorosz oldaláról.

A Híradó tudósítója szerint továbbra is tapintható a feszültség, a hatóság magasfokú készültségben sorakoztak fel a határszakaszon, százméterenként látni járőröző katonákat és határrendészeket terepjárókkal, talpig fegyverben.

Nem csupán az erőfitogtatás, a látható elrettentés az egyetlen módja a migránsok megfékezésének: a lengyel kormány ugyanis SMS-eket küld azokra a mobiltelefonokra, amelyek a lengyel határ közelében lévő cellákra kapcsolódnak fel, így azokat az ott tartózkodó migránsok is olvashatják. Az üzenetekben felszólítják a migránsokat arra, hogy forduljanak vissza, ne hallgassanak azokra a minszki vezetés által terjesztett hazugságokra,

miszerint át tudnak jutni a fehérorosz–lengyel határon az Európai Unióba.

A tudósítás szerint jelenleg egy átmeneti szögesdrót kerítés húzódik a lengyel–fehérorosz határon, ám a lengyel tervek szerint a teljes veszélyeztetett szakaszon masszív falat, esetleg dupla kerítést építenek a közeljövőben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy két nagyobb migránscsoport átszakította a kerítést, és átjutott a lengyel határon. A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este lerombolta a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.