MTI

| 2021. 11. 12. – 11:30 | Világ |
Az űrhajó mintegy 20 órás út után csatlakozott a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, ahol így jelenleg hét űrhajós tartózkodik. Fotó: Internet

Hirdetés

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Crew Dragon Endeavour űrhajó négy asztronautája – jelentette be a NASA helyi idő szerint csütörtökön.

Az űrhajó mintegy 20 órás út után csatlakozott a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, ahol így jelenleg hét űrhajós tartózkodik - írja az MTI.

A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra, előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át,

azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram.

 Az előző űrmisszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai - Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn - asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en.

Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak,

akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA.

Az újonnan érkezettek mellett az ISS-en van az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) két űrhajósa, Oleg Novickij és Pjotr Dubrov, valamint a NASA asztronautája, Mark Vande Hei.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy útnak indult Elon Musk űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra. Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endurance űrhajó.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.