Hirado.hu
| 2021. 11. 12. – 15:00 | Lengyelország |
Egyelőre nem csökkent a feszültség a lengyel-fehérorosz határon, ahol az elmúlt napokban több ezer közel-keleti migráns torlódott fel. Fotó: Internet

Hirdetés

Egyelőre nem csökkent a feszültség a lengyel-fehérorosz határon, ahol az elmúlt napokban több ezer közel-keleti migráns torlódott fel.

Többször, egyszerre több helyen próbáltak, próbálnak áttörni a határon, a lengyel határőröknek így folyamatos készültségben kell lenniük. A migránsok eddig nem jártak sikerrel – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában, írja a Hirado.

Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai szerkesztője a helyszínről jelentkezett be. Elmondta, hogy a lengyel médiára tudnak hagyatkozni, ugyanis a sajtó munkatársait nem engedik a határhoz.

A nemzetközi médiában látható képeket leginkább a határőrök készítik.

A fehéroroszoknál ezzel szemben hivatalos képeken mutogatják, hogy a lengyel határőrök nem engedik át a migránsokat, nem egy esetben kisgyermekekről készített képekkel érzékenyítenek, és elfedik, hogy a migránsok többsége életerős, katonakorú férfi.

Ugyanolyan propagandaháború zajlik, mint 2015-ben vagy Észak-Macedóniában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően csütörtökön az Egyesült Államok és több európai ország közös közleményben szólította fel Fehéroroszországot, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migránsválságnak. Az Európai Unió szankciókat tervez a minszki rezsimmel szemben, a fehérorosz elnök pedig a földgázszállítás leállításával fenyegetőzik.

Ennek kapcsán Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta: Az ENSZ döntően migráns-kibocsátó országokból áll és sok helyen valóban a kisgyermekes képekkel próbálnak együttérzést kicsikarni. A migránstömeg határhoz szállítását a fehérorosz vezetés szervezi, hiszen az EU-val korántsem ápolnak jó viszonyt. Az unió semmitmondó nyilatkozatai nem érdeklik a fehérorosz vezetést.

Brüsszel Moszkvánál próbál közbenjárni, mire Putyin válasza, hogy tessék felhívni Minszket és megállapodni.

Az európai helyzet 2015-höz képest változott, már véget ért az, hogy csokoládéval és virágokkal várják a migránsokat. Lukasenko egyfajta bosszút áll azzal, hogy a migránsokat rászabadítja Európára, mintegy válaszként a szankciókra és a földgázzal fenyegetőzik. Pénzt szeretne, illetve, hogy eltöröljék a szankciókat.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy újabb támadásra készülnek a migránsok a lengyel–fehérorosz határon. Újabb tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel hatóságok a fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel. Mintegy 150 migráns fadarabokkal és kövekkel dobálta meg a határőröket, hogy erőszakkal törjenek be Lengyelországba.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.