MTI

| 2021. 11. 12. – 08:00 |
A Fehéroroszág és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel. Fotó: Internet

Hirdetés

A Fehéroroszág és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során.

A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról - írja az MTI.

"Putyin az EU tagállamai és a Fehéroroszország közötti kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt"

- írták a moszkvai közleményben, amely szerint megerősíttetett a kiélezett válság mielőbbi megoldásának fontossága.

Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev "destruktív politikát" folytat az ukrajnai "belső válság" ügyében, és egyre inkább az erőszakos módszerekre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között harci drónt is bevetett, megsértve a rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Putyin emellett azt is kifejtette Merkelnek, hogy "destabilizáló jellegű" az Egyesült Államok és több más NATO-ország "provokatív tevékenysége" a Fekete-tengeren.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált arra a hírre, hogy az EU szankciókat készül bevezetni az Aeroflot orosz légitársaság ellen, amely Brüsszel szerint részt vesz közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában.

"Hogy nagyon diplomatikus legyek, ez nem igaz. Az Aeroflot pedig tudomásom szerint nem repül a Fehérorosz Köztársaság fővárosába azoknak az országoknak (Iraknak és Szíriának) a fővárosából, ahonnan menekültek áramlanak Európába, miután Európa, Amerikával együtt, lebombázta őket" - mondta Lavrov.

Korábban az Aeroflot is közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, és ezen országok állampolgárai a légitársaság gépein harmadik országokból sem repültek Fehéroroszországba.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-160-as hadászati bombázó, Szu-30MSZ típusú vadászgépek kíséretében, őrjáratot végzett csütörtökön a fehérorosz légtérben.

A tájékoztatás szerint a manőver célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása volt, és nem irányult harmadik ország ellen.

Szerdán két Tu-22M3 típusú hadászati bombázó repült be a fehérorosz légtérbe.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva igyekszik elősegíteni fehérorosz-lengyel határon kialakult helyzet megoldását. Peszkov nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy Moszkva milyen konkrét lépéseket tesz a rendezés érdekében. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.