Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 13. – 08:34 | Kárpátalja |
A fesztiválokhoz szervesen hozzátartozó vásári forgatag fontos szereplői a kézművesek, hangsúlyozta megnyitó beszédében Mester András, a KMTT elnöke. Az, hogy a turista milyen emléket visz haza, s mi módon kelti vidékünk jó hírét, nagyban függ a kézművesek felkészültségétől. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Kétnapos továbbképzésre invitálta a szervezet kapcsolati hálójához csatlakozott kézműveseket a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). Ezen nem csupán a szakmai ismeretek elmélyítésére nyilt lehetőség, hanem a különböző marketingfogások elsajátítására, valamint az önálló vállalkozás indításához szükséges információ begyűjtésére. Az alkalomnak a mezőgecsei Takaros Panzió adott otthont.

A fesztiválokhoz szervesen hozzátartozó vásári forgatag fontos szereplői a kézművesek, hangsúlyozta megnyitó beszédében Mester András, a KMTT elnöke. Az, hogy a turista milyen emléket visz haza, s mi módon kelti vidékünk jó hírét, nagyban függ a kézművesek felkészültségétől. Nekünk arra kell törekedni, hogy szakmájuk iránt elkötelezett, minőségi árut előállító mesteremberek, illetve az ő termékeik határozzák meg egy-egy népünnepély arculatát. További célunk az is, hogy a kismesterségek képviselői ne csupán hobbiszinten foglalkozzanak egy-egy termék előállításával, hanem hogy ez a foglalkozás hosszú távon jelentsen biztos egzisztenciát számukra.

A hétköznapi kultúra letéteményesei a kézművesek, emellett a hagyományok ápolói is, hangsúlyozta Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja. Ne feledjük, hogy a népművészeti értékek egy-egy vidék legnagyszerűbb kincsei közé tartoznak, s ezek mindig is hatalmas vonzerőt jelentettek.

Az értékteremtés egy-egy közösség legfontosabb feladata, mutatott rá Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere. Nekünk úgy kell megszervezni a napjainkban tevékenykedő kézművesek munkáját, hogy abból még az unokáink is tudjanak profitálni. Ahogy egyedi arculata van a Mezőgecsei Böllérversenynek, a Benei Barackfesztiválnak, vagy a Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválnak, ugyanúgy meg kell teremteni a kézművestermékeknek azt a színes palettáját, mely leginkább a Beregvidékre jellemző.

A foglalkozás során többször elhangzott, hogy földműves eleink számos olyan értéket hoztak létre – elegendő, ha csak a beregi szőttesre, hímzésre, a csuhéból font, vagy fából készült használati tárgyakra gondolunk –, amelyek ma is méltán tartanak számot a XXI. század emberének érdeklődésére. Emellett lépten-nyomon azt tapasztaljuk, hogy újból elérkezett a kézműves élelmiszerek reneszánsza.

Lehet tehát a kézműves szakmákra építeni, s ezek, ha jól csináljuk, biztos megélhetést, illetve komoly kiegészítő jövedelmet nyújtanak az érintett családok számára.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • A fesztiválokhoz szervesen hozzátartozó vásári forgatag fontos szereplői a kézművesek, hangsúlyozta megnyitó beszédében Mester András, a KMTT elnöke. Az, hogy a turista milyen emléket visz haza, s mi módon kelti vidékünk jó hírét, nagyban függ a kézművesek felkészültségétől.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 46. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés