HáziPatika.com

| 2021. 11. 14. – 18:07 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A munkahelyi asztalunkon elhelyezett cserepes növény nem csupán esztétikai szempontból bír nagy jelentőséggel, de a szervezetünk működésére is jótékony hatással lehet.

Japán kutatók tanulmánya szerint sokkal kevésbé stresszelünk a munkahelyünkön, ha a számítógép képernyőjéről felnézve egy olyan növényre esik a pillantásunk, amiről időnként gondoskodnunk is kell - írta a Daily Mail.

A Hyogo Egyetem kísérletében 63-an vettek részt, és azt az utasítást kapták, hogy amikor fáradtnak érzik magukat, hagyják abba a munkát, és tartsanak egy háromperces szünetet - de úgy, hogy közben nem állnak fel az asztaluktól. A vizsgálat két részre oszlott. Az első egy hétig tartott, ám ez alatt az idő alatt az alanyok asztalán nem volt növény. A második, négyhetes ciklus során már mindenki kapott egy bonsait, kaktuszt, fáskövirózsát, szakállbroméliát, mexikói bambuszpálmát vagy kokedamát (mohagömb). Az egyhetes szakaszban a résztvevők szimplán csak az asztalukat, az ott lévő tárgyakat szemlélték a háromperces szünetekben, míg a következő négy hétben a saját növényükkel foglalkoztak - írja a Házipatika.com.

Sokan észrevették a pozitív változást

A szakemberek a vizsgálat előtt és után is megfigyelték az alanyok szívritmusát, illetve azt, hogy átlagosan mennyit szoronganak egy nap az irodában - így képet kaphattak arról, ki mennyire stresszes. A szívritmus "monitorozásához" a résztvevők megtanulták, hogyan mérjék meg a pulzusukat, amit minden háromperces szünet előtt és után meg kellett tenniük. 27 százalékuk azt vette észre, hogy a szívritmusuk csökkent a szünetet követően, amennyiben az növénygondozással telt, ha viszont nem volt növény az asztalon, mindössze 5 százalékuk tudott kedvező változásról beszámolni.

A szorongás szintjének méréséhez a résztvevők kétszer (a vizsgálat előtt és után) kitöltötték az úgynevezett State-Trait Anxiety Inventory tesztet, amelyben 20 állításról (például: "Túl sokat aggódok olyan dolgok miatt, amik valójában nem is lényegesek.") kellett eldönteniük, egy négypontos skálán mennyire értenek egyet velük. Minél több pontot ért el a kitöltő, annál többet szorongott a munkahelyén.

Kellemes érzéseket keltenek

Miután összevetették az adatokat, a kutatók megállapították, hogy az alanyok stressz-szintje jelentősen csökkent a többhetes növénygondozás után. Szerintük ennek az az oka, hogy a növények kiszakítják az embert a monoton, kilenctől ötig tartó munkavégzésből, és a természet testet-lelket feltöltő erejével hatnak tulajdonosukra. "Jelenleg nem sokan értik a növények stresszcsökkentő hatását, vagy éppen használják ki a munkahelyükön - ahol egyébként a legnagyobb szüksége lenne rá" - mutat rá Dr. Masahiro Toyoda, a tanulmány vezető szerzője, majd hozzáteszi: míg a telefon, a számítógép vagy más elektronikai eszközök nem terelik el a figyelmünket a munkahelyi dolgokról, a növények segítenek ebben.

"Olyan kellemes érzéseket keltenek bennünk, mint az életerő, a ragaszkodás, a szépség értékelése, így ha csak egy pár percre is, de más világba kerülünk általuk" - szögezi le Dr. Toyoda, aki szerint a munkáltató is profitálhat a növények pozitív hatásából. Az a beosztott ugyanis, aki kevésbé stresszes, sokkal produktívabb lehet.  

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.