Origo
| 2021. 11. 14. – 19:00 | Magyarország |
Friss kutatásukból kiderült, hogy idén karácsonykor sokan döntenek az online és a mobilról történő vásárlás mellett. Fotó: Internet

Hirdetés

Indul a játékpiac legerősebb időszaka: a Regio Játék adatai szerint a teljes éves forgalom 60 százaléka realizálódik az ünnepi időszakban. A vállalat becslése alapján idén az átlagos online kosárértékük 13.000 forint, míg a hagyományos bolti beszerzés értéke 9600 forint lesz.

Friss kutatásukból kiderült, hogy idén karácsonykor sokan döntenek az online és a mobilról történő vásárlás mellett, a legtöbben társas- és kreatív játékot, könyvet, kifestőt és Legót választanak a fa alá - írja az Origo.

A friss, 2000 fős mintán végzett felmérés alapján a szülők többsége (60 százalék) 10.000 forint felett,

a nagyszülők fele pedig 5000-10.000 forint között költ karácsonyi ajándékra egy gyermek esetében.

Becslésük szerint a játékpiac éves forgalmának mintegy 60 százaléka az év végi ünnepi szezonban realizálódik, hisz ebben az időszakban több és magasabb értékű játék kerül a kosarakba. 

Idén 20 százalékos online (13.000 forint), illetve 10 százalékos hagyományos bolti (9600 forint) kosárérték-növekedéssel számolnak a tavalyi évhez képest.

A felmérésből az is kiderült, hogy míg a nagyszülők többsége (60 százalék) 2-3 ajándékkal lepi meg unokáját, addig a szülők 70 százaléka 3 vagy több meglepetést rejt a fa alá.

A legtöbben kreatív- és társasjátékot, könyvet és kifestőt, illetve az örökzöld Lego készleteket keresik az ünnepre. 

Nem lesz készlethiány játékokból

Minden második megkérdezett novemberben, a válaszadók negyede pedig már októberben elkezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, az utolsó pillanatra mindössze tízből egy család hagyja a vásárlást. Abban, hogy a többség igyekszik korábban beszerezni a játékokat, a vírushelyzet felfutása és a globális logisztikai problémákról szóló hírek is szerepet játszanak.

A zsúfoltság elkerülése végett valóban érdemes hamarabb megvásárolni a karácsonyi ajándékokat. 

Többen vásárolnak online és mobilról

A friss kutatásból az is kiderült, hogy idén tízből hat válaszadó online rendeli meg a játékokat. Az internetes vásárlás legfőbb hívószavai az ingyen szállítási napok, a kizárólag weben elérhető akciók és a Black Friday, utóbbi már hazánkban is a karácsonyi bevásárlás csúcspontja.

Az egyszerűség, gyorsaság, a sokszor nagyobb választék mellett leginkább az árak könnyű összehasonlítása tereli az online beszerzés irányába az embereket. Emellett a mobilról indított tranzakciók száma is évről évre nő, idén már 16 százalékkal több rendelés érkezett mobileszközről tavalyhoz képest. 

TOP 10 játékkategória a 2021-es ünnepi időszakban a kutatás szerint:

 1. Társasjáték, kártya
 2. Lego
 3. Kreatív, fejlesztő
 4. Autó, jármű
 5. Baba, babakocsi
 6. Bébijáték, kellék
 7. Szerepjáték
 8. Plüss
 9. Játékfigura
 10. Diavetítő, diafilm

TOP 10 játék a 2021-es ünnepi időszakban a kutatás szerint:

 1. Gravitrax
 2. Gazdálkodj okosan
 3. Diavetítő
 4. Sütikutyusok
 5. Zingo
 6. Baby Born
 7. Lynx
 8. Charlotte baba
 9. Pancs Mancs
 10. Minecraft

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy már most érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékokat. Az Egyesült Államok, valamint Európa nagyvárosainak számos kikötőjében hatalmas torlódások alakultak ki a kirakodásra váró konténerhajók körében. Ezek a fennakadások már a karácsonyi ajándékok kiszállításait veszélyeztetik, ezért egyes kikötőknek napi 24 órában kell működniük.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés