Origo
| 2021. 11. 14. – 11:00 | Világ |
A kártyás visszaélésekből származó pénz 20%-át tarthatják meg a bűnsegéd streamerek. Fotó: Internet

Hirdetés

Többféle módszer is létezik a lopott bankkártyaadatokkal visszaélők számára az eltulajdonított pénz tisztára mosására. Az egyik elterjedt trükk, hogy a bűnözők digitális Amazon ajándékkártyákat vásárolnak a lopott fizetési adatokkal, aktiválják azokat az amazonos felhasználói fiókjaikban, az ilyen módon a belső egyenlegeikre került pénzből pedig tárgyakat vesznek.

Persze nem a saját címeikre rendelik a holmikat, hanem fizetségért dolgozó bűnsegédeknél landolnak, akik apróhirdetéses portálokon továbbértékesítik azokat - írja az Origo.

A Twitch gigantikus adatszivárgásának köszönhetően most jókora csalásra derült fény, a hírek szerint az elmúlt két év során

török bűnözők a szolgáltatáson keresztül olyan 9,8 millió dollárt, bő 3 milliárd forintot moshattak tisztára.

Úgy működik a rendszer, hogy lopott kártyaadatokkal a Twitchen belüli borravaló adására használható Bits fizetőeszközt vásárolnak, majd 20% jutalékért cserébe velük együttműködni hajlandó streamereknek adományozzák a pénzt.

Végül a streamerek készpénzben átadják a maradék 80%-ot a csalóknak, miután a Twitch átutalta a bankszámláikra a borravalót. 

A források szerint a pénzmosás ezen formája nem csak Törökországban van jelen, globális jelenségről beszélünk. Az Amazon tulajdonában lévő szolgáltatás azt állítja, hogy folyamatosan próbálja szűrni a csalásokat, csak szeptemberben 150 török felhasználót függesztett fel a monetizációs eszközeivel való visszaélés miatt.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.