HáziPatika.com

| 2021. 11. 14. – 11:52 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A magnéziumpótlást támogató készítmények magnéziumsókat tartalmaznak. A hiányállapot kiegyensúlyozására a szerves sók alkalmasabbak leginkább.

Egy átlagos felnőtt napi magnéziumszükséglete az ajánlások szerint 300-350 mg, amely kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható lenne. Kedvező magnéziumforrást jelentenek például az olajos magvak, a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonák - bevett étkezési szokásaink azonban nem ezekre az élelmiszerekre épülnek - írja a Házipatika.com.

Egyes élethelyzetekben, például szélsőséges diéta, intenzív sportolás, hasmenéssel járó betegségek, jelentős alkoholfogyasztás, vagy akár szoptatás és terhesség miatt fokozott magnéziumigény jelentkezik. A magnéziumpótlást támogató készítmények magnéziumsókat tartalmaznak, amelyek különböző mértékben képesek felszívódni a szervezetben; a magnéziumhiány kiegyensúlyozására a szerves sók alkalmasabbak leginkább. A gyógyszer- és élelmiszeripar a magnéziumvegyületek széles skáláját alkalmazza. Az alábbiakban a leggyakrabban használt típusok és jellemzőik következnek.

Magnézium-oxid

A magnézium oxigénnel alkotott vegyülete, amelyet égetett magnéziának is neveznek, és jellemzően fehér por formájába fordul elő. A gyógyszeriparban hashajtóként és gyomorsavmegkötőként alkalmazzák. Noha az oxigénhez képest nagy arányban tartalmaz magnéziumot, nem hasznosul jól a szervezetben: rossz felszívódása miatt viszonylag kevéssé alkalmas magnéziumpótlásra.

Magnézium-szulfát

Ez a só a magnézium és a kénsav vegyülete, amelyet fürdősóként is felhasználnak, mert a bőrön át is képes a szervezetbe jutni: a híres Epsom-só (vagy keserűsó) valójában a magnézium-szulfátot takarja.

Magnézium-klorid 

A magnézium és a klór által alkotott só, amelyet általában tengervízből állítanak elő. Nem csak étrend-kiegészítőkben, hanem krémekben, fürdősókban is felhasználják, ugyanis szintén hatékonyan fel tud szívódni a bőrön át.

Magnézium-karbonát 

A magnézium-karbonát szintén sokoldalú magnéziumvegyület, amely a természetben is számos formában előfordul. Magnéziumpótlás mellett szintén használatos a gyomorsav közömbösítésére, a sportolók számára pedig máshonnan is ismerős: a szertornászok, a fal- és sziklamászók és a súlyemelők kézizzadás, így a megcsúszás megelőzésére használják.

Magnézium-citrát

A magnézium-citrát a magnézium-karbonát és a citromsav által alkotott só. Ez az egyik leggyorsabban és legjobban és felszívódó formája a magnéziumnak, ezért a magnézium pótlását szolgáló étrend-kiegészítők igen kedvelt alapanyaga, az élelmiszergyártásban pedig savszabályozásra használatos. Biohasznosulása lényegesen kedvezőbb például a magnézium-oxidénál.

Magnézium-laktát

Ezt a vegyületet a magnézium mellett tejsav alkotja. Hasznosulási mutatói szintén nagyon kedvezőek, ezért a táplálékkiegészítő készítményekben jól alkalmazhatók.

Magnézium-orotát

A magnézium-ototát a magnézium és az orotsav által alkotott só, amely ugyancsak a magnéziumsók jól hasznosuló formái közé tartozik.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.