Origo
| 2021. 11. 15. – 15:00 | USA |
Az e-cigaretták használói 15%-kal nagyobb eséllyel kapnak fiatalon stroke-ot, mint a hagyományos cigit szívók. Fotó: Internet

Hirdetés

Az e-cigaretták használói 15%-kal nagyobb eséllyel kapnak fiatalon stroke-ot, mint a hagyományos cigit szívók, pedig már náluk is jelentősen gyakoribb a stroke, mint a nemdohányzóknál.

Az elektromos cigarettát használó felnőtteknek 15 százalékkal nagyobb esélye volt viszonylag fiatalon stroke-ot szenvedni, mint a hagyományos égés-alapú dohánytermékekkel élő felnőtteknek, holott már a hagyományos dohányosok is jelentősen fokozott stroke-veszéllyel néznek szembe – ismertették előzetes kutatási eredményeiket az Icahn School of Medicine (New York) kutatói az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association, AHA) idei tudományos szimpóziumán, írja az Origo.

A minden évben megrendezésre kerülő rangos eseményen a szív- és érrendszerrel kapcsolatos legfrissebb tudományos és klinikai eredményeket mutatják be a világ minden tájáról érkező egészségügyi szakemberek.

A dohányzás a stroke és a szívroham jól ismert és jelentős kockázati tényezője, amely csak az Egyesült Államokban közel 480 ezer korai halált okoz évente

– olvasható az AHA „Új és feltörekvő dohánytermékek és a nikotin-végjáték: az átfogó szigorú szabályozás és a megelőzés jelentősége" című elnökségi tájékoztatójában.

Az e-cigaretták, vagyis beépített akkumulátorral működő, a nikotint és más kemikáliákat aeroszol formájában kibocsátó berendezések globális használata számottevően növekedett az elmúlt években. Ugyanakkor továbbra is nagyon korlátozott ismeretekkel rendelkezünk az e-cigaretták biztonságosságára és kockázataira nézve, és nem tudjuk, mennyire segítenek a cigarettázásról való leszokásban.

Hogy többet megtudjanak az e-cigaretták agyi érrendszerre gyakorolt hatásáról, az Icahn School of Medicine kutatói a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey) 2015 és 2018 közötti adatai alapján 79.825 felnőttet azonosítottak, akiknek a kórtörténetében stroke szerepelt, és akik vagy hagyományos cigarettát (48.625, 60.91%), vagy e-cigarettát (7.756, 9.72%), vagy mindkettőt (23.444, 39.37%) használtak.

A tudósok azt állapították meg, hogy bár a stroke összességében gyakoribb volt a hagyományos dohányosok között,

„Az embereknek tudniuk kell arról, hogy az e-cigaretták biztonságossága sosem lett kivizsgálva és kimondva, ezért nem lenne szabad őket a hagyományos dohányzás biztonságos alternatívájának tekinteni – szögezte le Urvish K. Patel, az Icahn School of Medicine közegészségügyi tanszékének kutatója és köztájékoztatási igazgatója. – Különösen nem a már fennálló rizikófaktorokkal rendelkezőknek, akiknek a kórtörténetében szívroham, magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint szerepel."

Az elemzés megállapította, hogy az e-cigarettát használók medián életkora 48 év volt az első stroke időpontjában, míg a hagyományos dohányosoké 59 év, a mindkettőt használóké pedig 50 év. Ugyanakkor a stroke összesített gyakorisága lényegesen magasabb, 6.75 százalékos volt a hagyományos dohányosok körében, míg az e-cigarettásoknál ez az érték mindössze 1.09%-nak, a vegyes használóknál 3.72%-nak adódott.

Azt általában tudják az emberek, hogy a vaping jellegű termékekben és a konvencionális cigarettákban egyaránt található nikotin, de nem feltétlenül vannak tisztában azzal a rengeteg más vegyülettel, amelyek közvetlenül befolyásolhatják az erek belső burkolatát.

Ezek okozhatnak olyan károsodást, amely érelmeszesedéshez vezet, de olyat is, amely meggyengíti az érfalat és hajlamossá teszi a vérrögképződésre,

így az érintettek ki vannak téve mind az elzáródásos (iszkémiás), mind a vérzéses stroke veszélyének – magyarázta Karen L. Furie, az AHA szakértője és a Brown University (Providence, Rhode Island) orvosi karán a neurológiai tanszék vezetője. – Nagyon is elképzelhető, hogy e kemikáliáknak való kitettség fiatalabb korban visszavonhatatlanul károsítja az ereket testszerte, különösen pedig az agyban.

"Fontos ezért, hogy a fiatalok megértsék: az e-cigaretta nem jelent biztonságos alternatívát, és az agyi egészség megőrzésének, a stroke elkerülésének legbiztosabb módja az, ha valamennyi dohányzási formától és nikotintartalmú terméktől tartózkodnak."

„Eredményeink világos üzenetet küldenek az orvosoknak, az egészségpolitikai döntéshozóknak és a dohánytermékek forgalmazását szabályozó hatóságoknak, akik mind szorgalmazzák az e-cigaretták beszerzésének, értékesítésének és marketingjének új szabályozását – hangsúlyozta Neel Patel, az Icahn School of Medicine közegészségügyi tanszékének kutatója és az előadás egyik vezető szerzője. – Ez az üzenet pedig az, hogy be kell hozni a köztudatba: az e-cigaretták nem reklámozhatók a hagyományos, égés-alapú dohánytermékek egészségesebb helyettesítőjeként."

A tanulmány ugyanakkor nem tért ki annak értékelésére, hogy az egyes érintettek milyen típusú és súlyosságú stroke-ot szenvedtek, és még sok mindent kell tisztázni annak jobb megértése érdekében,

hogy vajon hogyan köthető az e-cigaretta használata a fiatalabb korban kialakuló stroke-hoz.

A kutatók kiemelték, hogy számos felderíteni való akad még az e-cigaretták hosszú távú egészségügyi hatásai terén, különösen ami a szív egészségére és a stroke-ra gyakorolt befolyásukat illeti.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az emberek már 12 300 évvel ezelőtt dohányozhattak. Egy most publikált tanulmány szerint a bódító növénynek fontos szerepe volt számos észak-amerikai bennszülött csoport hagyományában.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.