Origo
| 2021. 11. 15. – 16:00 |
Észak-Korea extrém megoldásokkal próbálkozik a gazdasági nehézségek és a súlyos élelmiszerhiány leküzdésére. Fotó: Internet

Hirdetés

A készpénz helyettesítésére szolgáló pénzszelvények nyomtatásától a díszes fekete hattyúk étkezési célú tenyésztéséig Észak-Korea extrém megoldásokkal próbálkozik a gazdasági nehézségek és a súlyos élelmiszerhiány leküzdésére, mivel a koronavírus-járvány miatti határzárakat továbbra is fenn kell tartani.

Összeállításunkban megmutatjuk az elzárkózó államról elérhető információk alapján, milyen elképesztő ötleteket vet be Phenjan, hogy a felszínen tartsa az ország gazdaságát - írja az Origo.

A világjárvány okozta gazdasági problémák továbbra is drámai hatással vannak az észak-koreaiak életére. Egyre több termékről derül ki, hogy már nem kapható, a mindennapi élethez szinte nélkülözhetetlen árucikkekhez pedig minden nappal egyre drágábban lehet csak hozzájutni.

Mindezeket a nehézségeket tetézi, hogy a hivatalos fizetőeszköz is eltűnni látszik az országban.

Bár az őszi betakarítás várhatóan némileg árvisszafogó hatással bír majd, a termények raktárakba kerülése nem oldja meg a gondokat.

Habár az olyan létszükségleti élelmiszerek árai, mint a rizs, a kukorica, a bab, az étolaj, a fűszerek és a cukor, némileg csökkentek az utóbbi időben (de még így is sokkal drágábbak a koronavírus-járvány előttiekhez képest), a "szezonális tényezők", mint például a betakarítás, kevéssé befolyásolják a piacot.

Például Rjanggang tartományban a hírügynökségekhez eljutott jelentések szerint a helyiek egyértelműen csalódottak amiatt, hogy az árak idén ősszel nem csökkentek a várt mértékben, és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy bizonytalanná vált a jövő évi élelmiszer-ellátás.

Sok észak-koreai számára még az olyan alapvető élelmiszer, mint a koreai étkezések elengedhetetlen részét képező, és a dietetikusok szerint a világ egyik legegészségesebb ételeként számon tartott Kimcsihi elkészítéséhez szükséges káposzta is szinte megfizethetetlenné vált. 

Emiatt az itt élők immár második éve kénytelenek nélkülözni ennek téli verzióját.

Kormányzati mentőakciók

Októberben a központi kormány állítólag utasítást adott a tartományi hatóságoknak, hogy sürgősen találjanak megoldást az emberek napi szükségleteinek ellátására, és "építsenek ki egy új kereskedelmi hálózatot". A központi utasítás értelmében a hálózatnak még idén működésbe kell lépnie. Az utasítással összhangban például Észak-Hamgyong tartomány egy olyan megoldáson kezdett dolgozni, amelynek értelmében a helyi piacok a jelenlegi feltételeknek megfelelően működhetnének tovább, ezzel párhuzamosan pedig magánbefektetőket is felkértek arra, hogy bővítsék a már üzemelő boltokat, és a sűrűn lakott területeken további különböző méretű vegyesboltokat is nyissanak.

A devizahiánnyal szembesülve - az ország a szankciók miatt hivatalosan nem fér hozzá fontos nemzetközi keményvalutákhoz - az észak-koreai rezsim állítólag azt tervezi, hogy még több munkást küld a tengerentúlra. 

A kiszivárgott információk szerint Phenjan egy éven belül több mint ezer munkavállalót küldene külföldre, előnyben részesítve Oroszország fakitermelő táborait, hogy a vendégmunkások által ott megtermelt, majd hazaküldött bevétel is élénkítse az ország gazdaságát.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.