Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 15. – 12:44 | Kárpátalja |
A hétvégén sor került a hetedik Márton-napi bormustrára és libalakomára. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Márton-nap táján a pincék mélyén erjedő és érlelődő borok színe ugyan még opálos, ám kóstoláskor már felfedezhetők bennük azok a karakteres jegyek, illatok és ízek, amelyek az élvezhető finom nedűk legfőbb ismérvei. Többek tehát mint egy szép ígéret, hangzott el a hetedik alkalommal megrendezett Márton-napi bormustrán és libalakomán, amelynek a makkosjánosi Helikon szálloda és étterem adott otthont. A Beregszászi Szent Vencel Borrend által szervezett rendezvényre a karanténszabályok betartása mellett került sor.

Megnyitó beszédében Nagy László nagymester arról az örvendetes fejleményről számolt be, hogy az idei termés mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve egyaránt kiemelkedő.

A Covid-járvány idején, amikor erősen megcsappant a vidékünkre látogató turisták száma, családi pincészeteink minden energiájukat a fejlesztésekre fordították. A technológiai újításoknak köszönhetően jelenleg olyan borokat tudnak előállítani, amelyekkel versenyképesek lehetünk szerte a Kárpát-medencében. Nagy László köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen úton-módon támogatták a rendezvényt.

Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetője, tiszteletbeli beregszászi borlovag annak az örömének adott hangot, hogy ezen a nagyszerű alkalmon a borrend tagjaival és a többi vendéggel együtt értékelhetjük a hamarosan mögöttünk hagyott dolgos év küzdelmeit, eredményeit, gondolhatjuk tovább nagyszerű magyar hagyományainkat, feleleveníthetjük magyar kultúránk értékeit, közös történelmünket, amelyek alapján jobban megérthetjük mai dolgainkat és tervezhetjük az értékteremtő jövőt.

A diplomata ezután a magyar-ukrán kapcsolatokról szólt, amely a kárpátaljai magyarság létét jelentősen befolyásolja. Magyarország alapvető érdeke egy erős, virágzó, független, demokratikus, korrupciómentes Ukrajna léte. Magyarország már eddig is számtalanszor tanújelét adta annak, hogy őszintén törekszik a jószomszédi kapcsolatok fenntartására. A napokban például több ezer, sok tízmillió forint értékű vakcinát adományoz, hogy a fertőző betegségektől védve legyenek a kárpátaljai gyerekek, nemzetiségre való tekintet nélkül. Emellett fontos, hogy az ukrán kormány biztosítsa a területén élő magyar kisebbség számára a korábban élvezett jogokat, beleértve a szabad, korlátozásmentes anyanyelvhasználatot is.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke kiemelte, hogy a kárpátaljai borok a vidék egyik legfontosabb védjegyének tekinthetők. Ezek kéz a kézben járnak másik nagy erősségünkkel, a népi gasztronómiával. Így a turistaforgalom élénkítése nem képzelhető el a családi borászatok fejlesztése nélkül. A KMTT jelenleg és a jövőben is maximálisan támogatja majd azokat a kezdeményezéseket, amelyek a vidék turisztikai kínálatát egységes csomagként kezeli, amely által hatványozottan növekszik a térség turisztikai vonzereje.

Az alkalomra komplett Márton-napi műsorral érkeztek a mezőgecsei hagyományőrzők, nevezetesen a Kék Viola néptáncegyüttes, a Gyöngykaláris gyermektánccsoport, valamint a Tüzes Liliom hagyományőrző csoport. Színvonalas előadásukban felelevenítették a jeles naphoz fűződő népszokásokat, és ízelítőt adta a Kárpát-medence különböző tájegységeinek táncaiból, emellett, az esemény jellegéhez igazodva, üveges táncot is bemutattak.

Valóban Márton az új bor bírája? Sass Krisztián fiatal kígyósi borász és növényvédelmi szakember az utolsó öt esztendő évjáratait elemezve hangsúlyozta, hogy az időnként szélsőségesre váltó időjárás szinte minden szezonban feladta szőlészeinknek a leckét. Az ismeretek folyamatos bővítése, naprakész tudás nélkül a változásokkal lehetetlen lépést tartani. Az idei évjárat a legnagyszerűbbek közé tartozik, hangsúlyozta az előadó. A régebbi idők feljegyzéseiből tudjuk, hogy vidékünkön 15-20 évenként egyszer-egyszer előfordul, hogy aszúbort tudnánk készítni. Mivel nem voltunk rá felkészülve, erre idén nem került sor, ám az egyértelmű, hogy a töppedt, aszúsodásnak induló bogyókból igen nagy potenciálú, érlelhető, értékes borok jöhetnek létre.

A következő szakmai programra, a nagy érdeklődéssel várt bormustrára borászaink közel húsz mintát neveztek be. A zsűri értékelése szerint az idei borokat a szép savak és a tiszta illatok jellemzik, amelyekből karakteres borok készíthetők.

A bíráló bizottság a benei Varga pincészet Szent Márton borának (Irsai Olivér–Csaba­gyöngy küvé) a legnagyobb pontszámot adta. A legtöbb közönségszavazatot Orosz Ruszlán derceni borász Citronnij Maharadzs bora kapta, a legjobb vörösbor kategóriában Bíró Ernő (Bene) Golubok bora végzett az első helyen, míg a legjobb Kárpát-medencei bor címet a szintén benei Parászka pincészet Zenit bora nyerte el. Az illatos fehér borok között a kígyósi Sass pincészet Irsai Olivér-Leányka küvéje bizonyult a legjobbnak.

A libából készült ízletes és változatos menüsor elkészítéséért, valamint a magas színvonalú, ötletes tálalásért és kiszolgálásért a Helikon Hotel és étterem szakácsai és felszolgálói elismerésben részesültek. A borrend vezetősége köszönetét fejezte ki Ferenci Attilának a színvonalas műsorvezetésért és az alkalomhoz illő versek magas szintű tolmácsolásáért, a Halász László vezette FGH Zenekarnak a nagyszerű hangulatért.

Kovács Elemér,
a borrend krónikása

Hirdetés

  • Márton-napi bormustra és libalakoma
  • Márton-napi bormustra és libalakoma
  • Márton-napi bormustra és libalakoma
  • Márton-napi bormustra és libalakoma

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 46. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés