Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 15. – 08:12 | Kárpátalja |
Tíz évvel ezelőtt létrejött a vidékünk híres botanikusáról, Fodor Istvánról elnevezett szellemi műhely. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Tudományos kutatás nélkül nem létezhet minőségi felsőoktatás. Mindezzel már az induláskor tisztában voltak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola alapítói, akik az intézmény bázisán már a kezdeti időszakban létrehozták a társadalomtudományokkal, illetve a nyelvészettel foglalkozó kutatóközpontjukat. Tíz évvel ezelőtt pedig létrejött a vidékünk híres botanikusáról, Fodor Istvánról elnevezett szellemi műhely. A jubileum alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak, amelynek munkájába az előadók és a hallgatóság egy része online módon kapcsolódott be.

Az ünnepélyes megnyitón Kolozsvári István, a kutatóközpont igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s beszámolt arról a szerteágazó tevékenységről, amely egy évtizeddel ezelőtt kezdődött el a Rákóczi Főiskola egykori rektorának, Szikura Józsefnek a vezetésével.

Sokan próbálták már megfejteni, hogy miért oly sikeresek a magyar tudósok, miként tudnak oly magas teljesítményt nyújtani, egyáltalán hogyan tudtunk ennyi Nobel-díjast adni a világnak, fejtegette beszédében Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ügyvivője. Vannak, akik a magyar nyelv logikus felépítésével magyarázzák mindezt, s akadnak olyanok is szép számmal, akik a magyarság sajátos genetikai adottságaira vezetik ezt vissza. Ám a titok nyitja, valószínűleg, mégsem ez, vélekedett a diplomata. Hanem inkább az, hogy a tehetséges, ambiciózus diák mögött minden esetben egy jól felkészült, lelkiismeretes tanár állt. És ez biztató a jövőre nézve is valamennyiünk számára.

Csernicskó István, a főiskola rektora elismerően szólt a Fodor István Kutatóközpont munkatársainak eddigi tevékenységéről, a gazdag növénygyűjteményükről és a tudományos publikációk sokaságáról.

A kutatóközpont fiatal szakembergárdája azt valósította meg, ami az ember legszebb küldetése: a semmiből valami újat, nagyszerűt létrehozni – mutatott rá Orosz Ildikó, a főiskola elnöke.

Morvai Tünde, a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyar Titkárságának osztályvezetője a konferenciához küldött videóüzenetében felhívta a figyelmet arra, hogy az áltudományokkal való küzdelem új szakaszába érkezett. A Covid-járvány idején terjesztett megalapozatlan nézetek bizony emberek százezreinek az életét veszélyeztetik. Éppen ezért a felelősségteljesen gondolkodó egyéneknek fel kell venni a harcot az álhírek terjesztőivel szemben. Az orvosok mellett a biológusok felelőssége, ha lehet, mindenkinél nagyobb.

Lenyűgöző az a gazdagság, amely a Kárpát-medence élővilágát jellemzi, kezdte előadását Varga Zoltán, a Debreceni Egyetem Evolúció és Humánbiológiai Tanszékének professzora. Az Európa szívében, a Kárpátok gyűrűje által körbefogott és védett vidéken évmilliók alatt létrejött csodálatos flóra és fauna mindazonáltal nagyon törékeny, rövid időn belül tönkretehető. Hogy a természet ezen csodálatos kincseit megőrizzük, ahhoz egységes és átfogó, határokon átnyúló együttműködésre van szükség, hangsúlyozta a tanár úr.

A két nap során számos előadás hangzott el a Kárpátalja különböző településeinek közelében található, főleg vizes élőhelyek állat- és növényvilágáról, az itt fellelhető gyógynövényekről, s arról, hogy milyen fajták elszaporításával tudjuk eredményesen felvenni a harcot a környezetkárosító hatásokkal szemben. Továbbá összefoglalót hallhattunk a Fodor István Kutatóközpont eddigi tevékenységéről. Kolozsvári Istvántól megtudtuk: elsősorban kárpátaljai vonatkozású környezettani kutatásokat folytatnak, többek között a Tisza és mellékfolyóinak, a Tóvár Ornitológiai Rezervátum, a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum ökológiai állapotának, Kárpátalja gólya-állományának felmérését végzik, illetve zoológiai és botanikai vizsgálatokat folytatnak.

A tudományos gyűjtemények közül kiemelkedő a Nagyberegen kialakított Szikura József Botanikus Kert, amely több mint 500 növényfaj és fajta otthona, a II. RFKMF Tudományos Herbáriuma – amelyet a New York Botanical Garden 2021-ben felvett az Index Herbariorum nevű jegyzékébe és így nemzetközileg jegyzett –, a II. RFKMF Állattani Gyűjteménye, a Nagydobronyi Rózsakert és a Nagydobronyban kialakított tájfajták gyümölcsöskertje.

A fórum résztvevői a főiskola Esztergom termében nyílt kiállítás keretében behatóbban megismerkedhettek a szellemi műhely munkájával.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Rákóczi Főiskola: A tudomány ünnepe – 2021
  • Rákóczi Főiskola: A tudomány ünnepe – 2021

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 46. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés