MTI

| 2021. 11. 15. – 10:00 | USA |
A közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy ha most lennének a választások, Donald Trump legyőzné a jelenlegi elnököt. Fotó: Internet

Hirdetés

Tovább csökkent Joe Biden amerikai elnök népszerűsége az Egyesült Államokban – derül ki a baloldali The Washington Post napilap és az ABC News tévécsatorna közösközvélemény-kutatásának vasárnap közzétett eredményeiből.

A bostoni Suffolk Egyetem által a hónap elején publikált közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy ha most lennének a választások, Donald Trump legyőzné a jelenlegi elnököt - írja az MTI.

Biden tevékenységét a megkérdezettek 53 százaléka nem helyesli és mindössze 41 százaléka támogatja.

Ez a 12 százalékpontos különbség szinte megegyezik azzal a különbséggel, amellyel a republikánusok felülmúlnák a demokratákat, ha most tartanák a félidős kongresszusi választást.

A közvélemény-kutatás adatai szerint ugyanis a regisztrált szavazók 51 százaléka a republikánus, 41 százaléka pedig a demokrata jelöltre szavazna.

A felnőtt lakosság 44 százaléka határozottan elutasítja Biden eddigi munkáját, a republikánus szavazók körében 80, a függetlenek esetében pedig 45 százalék ez az arány.

Biden elfogadottsága az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent.

Míg júniusban a megkérdezettek 50 százaléka ítélte meg pozitívan az elnök munkáját, addig szeptemberben – a tragikus afganisztáni kivonulás hatására – már csak 44 százalékra rúgott arányuk.

Júniusban a demokrata párti szavazók mindössze 3 százaléka utasította el az amerikai elnököt, mostanra ez a szám több mint ötszörösére, 16 százalékra emelkedett.

Jelenleg 10 demokrata szavazó közül 4-en támogatják határozottan Bident, míg júniusban 10-ből 7-en nyilatkoztak így.

A november 7. és 10. között 1001 amerikai felnőtt részvételével elvégzett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak – leginkább az emelkedő árak miatt – pesszimistán ítélik meg a gazdasági helyzetet.

Hetven százalékuk negatívan értékeli a gazdaságot, közülük 38 százalék mondta azt, hogy kifejezetten „rossz” állapotban van.

Az amerikaiak körülbelül fele Bident hibáztatja a gyorsan emelkedő inflációért, és 10-ből több mint 6 megkérdezett azt állítja, hogy az elnöknek nem sikerült sok mindent elérnie 10 hónapos hivatali ideje alatt.

A The Washington Post cikke szerint a Fehér Ház tisztviselői azt mondták: látják a Biden és a demokraták előtt álló kihívásokat, ugyanakkor szerintük a gazdaság és a járvány tekintetében is fokozatosan javulni fognak jövőre a körülmények, és az „általános frusztráció enyhülésével” az elnök támogatottsága is emelkedni fog.

A demokraták elismerték: jelentős a veszélye annak, hogy elveszítik szűk többségüket a képviselőházban és a szenátusban a jövő novemberi félidős választásokon,

és „a jelenlegi körülmények között a veszteségek jelentősek lehetnek”.

A bostoni Suffolk Egyetem által a hónap elején publikált közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy ha most lennének a választások, Donald Trump legyőzné a jelenlegi elnököt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a virginiai fiaskó után Bidenéknek vissza kell ülniük a tervezőasztalhoz. „Kimúltak Joe Biden elnök grandiózus és szuperköltséges gazdasági tervei a keddi virginiai választások földcsuszamlásszerű republikánus győzelmével” – nyilatkozták az amerikai kongresszus képviselőházának republikánusai a Breitbart Newsnak.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés