Politika | 2021. 11. 16. – 14:08 |
A lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg "inkább nem várható" - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski. Fotó: Internet

Hirdetés

A lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg "inkább nem várható" - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke egy keddi rádióinterjúban.

"A hibrid háború már tart, fegyverhasználattal járó háború azonban jelenleg inkább nincs a láthatáron" - válaszolt a fehérorosz határon kialakult helyzet kapcsán feltett kérdésre a nemzetvédelmi és belügyi tárcák felügyeletéért kormányfőhelyettesként felelős Kaczynski a közszolgálati rádió hírcsatornáján, írja az MTI.

Mint hozzátette, az "inkább" kifejezést szándékosan használta.

"Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne" - fejtette ki Kaczynski.

"Abban bízom, és azt hiszem, a rádióhallgatók is, hogy háború azért nem lesz" - jelentette ki.

Szerinte "messzemenő nyugalommal" kell szembenézni a várhatóan hosszú távú feszültséggel, egyúttal energikusan kell harcolni a Lukasenka által terjesztett "nagy hazugsággal", mely szerint Minszk a jelenleg zajló akcióval "szegény menekülteket" támogat.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén.

A külföldi állampolgárok az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Hétfőn a múlt hét óta bezárt Kuznica Bialostocka határátkelő fehérorosz oldalára a fehérorosz fegyveresek kíséretében jelentős migránstömeg érkezett,

mire a lengyel oldalon megerősítették a rendvédelmi alakulatokat.

Kedd reggeli rendőrségi közlemény szerint az éjszaka nyugodtan telt a helyszínen. A közös határ más szakaszait illetően a határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska a PAP hírügynökséggel azt közölte: két helyen erőszakos, sikertelen határsértési kísérlet történt, összesen mintegy 150 migráns részvételével. Az incidensek során zöld lézersugarakkal vakították el a lengyel határőröket, a migránsok köveket, fadarabokat dobáltak, egy rendőr fejsérülést szenvedett.

Kedd délelőtt a lengyel határőrség közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadják a lengyel rendvédelmiseket. Stanislaw Zarynnak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjének közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett.

A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a külföldiek köveket,

valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobálnak a lengyelek irányába.

A tárca megerősítette, hogy lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy telefonon tárgyalt Lukasenko és Merkel. Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök és Angela Merkel leköszönő német kancellár a lengyel határnál kialakult migránsválságról.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.