Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 16. – 09:27 | Kárpátalja |
A beregújfalui (Domb u. 44.) Füzesi család háza a múlt héten égett le. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Az ember legszörnyűbb rémálmai közé tartozik, hogy ég a háza, hogy lángoló-füstölő épületből kell menekülnie. A beregújfalui (Domb u. 44.) Füzesi család számára ez az elmúlt héten valósággá vált.

Anikó két kiskorú gyermekével tartózkodott otthon. Fürdetéshez készült, így kis időre – mint máskor is –, bekapcsolta a fürdőszobában a hősugárzót. Miközben a nappaliban épp a férjével – aki Magyarországon dolgozik – beszélgetett telefonon, fura szagot érzett. Előbb arra gondolt, hogy kintről szivárgott be a füst, valahol a közelben biztosan most égetik a lehullott lombot. De egyre erősebb volt az égett szag, így keresni kezdte, honnan is jön. Amikor a folyosóra kilépett, már komoly füstöt észlelt, amikor pedig kinyitotta a fürdőszoba ajtaját, hirtelen minden lángra lobbant. Azonnal futott a gyerekekhez – egy 13 és egy 3 éves kislány volt otthon, a nagyfiuk Budapesten tanul –, hogy hagyják el a lakást. A vonal túlsó végén mindezt hallotta a férj, aki tudta, hogy komoly baj van, s azonnal hazaindult a távolból. Az édesanya a gyerekekkel a szomszédba futott át, akik azonnal értesítették a tűzoltóságot, meg hívták a többi szomszédot, akikkel próbálták oltani az egyre nagyobb területen pusztító lángokat. Éjjel 11 körül sikerült eloltani a tüzet, ami igen komoly károkat okozott.

Az eset után néhány nappal, amikor ott jártunk, még mindig borzalmas látvány fogadott: ablak, ajtó nélküli ház, elszenesedett ajtófélfák, vakolat nélküli falak, még sok helyen mindig a korom volt az úr. Pedig már szorgos kezek dolgoztak a romeltakarításon, illetve azon, hogy legalább az első szobát mihamarabb lakhatóvá tegyék. A családot a szomszédok fogadták be. Azok, akik néhány évvel ezelőtt hasonló helyzetben voltak…

Bajban ismerszik meg a barát, tartja a mondás. Nos, Füzesiék most megtapasztalták, milyen összetartó utcabelijeik vannak. Erről győződtünk meg mi is, amikor megérkeztünk: férfiak vájták az elázott, kormos vakolatot, a másik szobában falaztak, a harmadikban már vakoltak, a férj, Sándor, aki külföldön is szakmájában dolgozik, a villanyvezetékeket szerelte éppen, az udvaron az asszonyok próbálták megtisztítani a még használható konyhai felszereléseket, a kormos csillárokat, edényeket, befőtteket stb. S mint Anikó, a ház gazdaasszonya elmondta, van, aki főz a nap folyamán, hogy étellel lássák el a ház felújításán szorgoskodókat…

Ottjártunkkor Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, a Diakóniai Központ igazgatója Halász Dezső helyi lelkész kíséretében az iránt érdeklődött, miben tudnának segíteni. Nos, hát itt mindenféle segítségre szükség van. Építőanyagoktól nyílászárókon át bútorokig, háztartási gépekig mindenre. Még felmérni sem lehet a kárt. És hatalmas munka vár a családra. Akik még mindig fel sem tudják fogni, mi történt. De végtelenül hálás a szívük a segítő kezekért, az adományokért, az értük mondott imákért. (Füzesi Anikó telefonszáma: 0508606185).

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Kiégett egy családi ház Beregújfaluban
  • Kiégett egy családi ház Beregújfaluban
  • Kiégett egy családi ház Beregújfaluban

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 46. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés