Politika | 2021. 11. 16. – 17:26 |
Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy Moszkva megkönnyíti a Donyec-medencei szakadár "népköztársaságok" áruinak az orosz piacra jutását - hozta nyilvánosságra honlapján kedden a külügyi tárca. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy Moszkva megkönnyíti a Donyec-medencei szakadár "népköztársaságok" áruinak az orosz piacra jutását - hozta nyilvánosságra honlapján kedden a külügyi tárca.

Hétfőn aláírt rendeletében Vlagyimir Putyin elnök arra utasította az orosz kormányt, hogy egy hónapon belül könnyítse meg a függetlenségüket önkényesen kikiáltott ukrajnai területekről származó áruk orosz piacra jutásának feltételeit, és ennek megfelelően módosítsa a jogszabályokat. Az orosz elnök szerint e portékák számára az orosz árukkal egyenrangú feltételeket kell teremteni az orosz állami és önkormányzati beszerzéseken történő részvételhez, mintegy kivételt alkalmazva "a minszki megállapodások alapján fennálló helyzet politikai rendezéséig tartó időszakra" - közölte az MTI.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a rendeletben foglalt intézkedések Oroszországnak azt a céltudatos politikáját demonstrálják, amellyel az általa ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeket saját gazdasági, politikai, választási és információs terébe kívánja vonni.

"Az Oroszországi Föderáció elnöke által aláírt rendeletet Ukrajna belügyeibe való durva beavatkozásnak, jogszabályainak és nemzetközi jogi normáinak megsértésének tekintjük. A rendelet ellentmond Oroszország azon kötelezettségeinek, amelyeket a minszki egyezményekben és a normandiai formátum keretében megkötött megállapodásokban vállalt" - hangsúlyozta közleményében a tárca.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint a rendelet lényege, hogy a Donyec-medencei megszállt területeket még szorosabban integrálja Oroszország gazdaságába - idézte a tárcavezetőt a Hromadszke televízió internetes kiadványa.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy ezt megelőzően Putyin rendeletet írt alá az orosz állampolgárság egyszerűsített megszerzéséről minden Donyec-medencei lakos számára. Azok a személyek, akiknek 2014 áprilisától Donyeck és Luhanszk megyék bármely részén van bejegyzett lakhelyük, egyszerűsített módon kaphatnak orosz útlevelet. 2019. június 14-én Oroszország megkezdte az orosz útlevelek kiadását a donyecki és luhanszki megszállt területek lakosai számára.

Oroszország idén májusban felgyorsította az orosz útlevelek tömeges kiadását a Donyec-medencei megszállt területeken. Ezen túlmenően az orosz hatóságok lehetővé tették a megszállt területek orosz útlevéllel rendelkező lakosai számára, hogy online szavazzanak az orosz alsóház, az Állami Duma szeptemberben megtartott választásán.

Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos idén májusban közölte, hogy csaknem 600 ezer ukrán kapott orosz útlevelet a Donyec-medencei megszállt területeken. Az orosz fél szerint több mint 500 ezren.

2018 februárjában lépett életbe a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszornak, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. Moszkva váltig tagadja, hogy támogatná fegyverekkel, illetve katonákkal a kelet-ukrajnai szakadárokat, a Donyec-medencében dúló háborút Ukrajna belső konfliktusának, polgárháborúnak nevezi.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.