Politika | 2021. 11. 16. – 10:30 |
A lengyel hatóságok szerint bármelyik percben elszabadulhatnak az indulatok. Fotó: Internet

Hirdetés

Pattanásig feszült a helyzet a lengyel–fehérorosz határon: a feltorlódott bevándorlók napközben Kuznice település felé vették az irányt, ahol most több százan néznek farkasszemet a határt védő lengyel katonákkal. A lengyel hatóságok szerint bármelyik percben elszabadulhatnak az indulatok.

Közben a politikai színtéren is tart az adok-kapok: az unió szankciókat ígér, a fehérorosz elnök viszont nem enged – számolt be róla az M1 Híradója.

Migránsok százai néznek farkasszemet a lengyel biztonsági erőkkel a kuznicei határátkelőnél. A helyzet rendkívül feszült:

a fehérorosz oldalon folyamatosan duzzad a tömeg, ahogy újabb és újabb csoportok érkeznek.

A lengyel hadsereg erősítést küldött az érintett határszakaszra, miközben az átkelőnél hangosbemondón tájékoztatják a drótakadály mentén várakozó embereket, hogy ne próbáljanak áttörni, mert nem engedik tovább őket Nyugat-Európába.

A lezárt kuznicei átkelőnél, a fehérorosz oldalon azok gyülekeznek, akik az elmúlt napokban a határszakasz mentén táboroztak.

„Felkészültünk arra, hogy esetleg erőszakkal próbálnak belépni az országba. Ezért a határőröket katonák és rohamrendőrök segítik, emellett helikopterekkel is folyamatosan figyeljük a helyszínt” – közölte a lengyel határőrség szóvivője.

A határkerítésen túl, a bevándorlók rögtönzött táborhelyein hétfő reggel már alig volt mozgás. A lengyel hatóságok szerint a tömeget a belarusz határőrök szervezetten irányítják Kuznice felé.

A minszki állami televízió napközben bemutatott egy riportot arról, ahogyan a migránsok csomagjaikkal felpakolva tömött sorokban gyalogoltak az erdei úton. Amint az első nagyobb csoport az átkelőhöz ért, minden ellenállás nélkül jutottak át a fehérorosz oldalon lévő kerítésen, úgy, hogy a határőrök meg sem próbálták őket feltartóztatni. Most a senki földjén gyülekeznek, ahol csak a szögesdrótakadály választja el őket a lengyel biztonsági erőktől.

Közben az elmúlt éjszaka egy nagyjából 60 fős csoport ismét megpróbált áttörni a határon. Létrákat támasztottak a kerítéshez.

Néhányan kövekkel dobálták a határőröket, amíg a többiek igyekeztek átmászni az akadályon.
Az Európai Unió külügyminiszterei Brüsszelben tanácskoztak a Fehéroroszország elleni újabb szankciók bevezetéséről. Az ülés előtt az Európai Bizottság elnöke kijelentette: Európa nem enged a nyomásnak.

„Ez egy önkényuralmi rezsim kísérlete arra, hogy a hamis ígértekkel csapdába csalt emberek révén destabilizálja demokratikus szomszédait. Ez nem fog megtörténni. Európa egységesen kiáll ez ellen, és az újabb szankciók hamarosan életbe lépnek” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök válaszlépésekkel fenyegetőzik, ugyanakkor azt állítja, hogy kész hazatoloncolni a határon feltorlódott bevándorlókat.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felszámoljuk a táborokat. Aki az Európai Unióba akar menni, az menjen, de aki nem akar, azt szívesen felrakjuk a repülőkre, és hazaküldjük. Csakhogy ezek az emberek nem akarnak visszamenni” – fogalmazott a fehérorosz elnök.

A Fehéroroszországgal szintén szomszédos Litvánia és Lettország, valamint Észtország államfői Vilniusban tartottak rendkívüli tanácskozást.

A balti államok támogatják Lengyelországot abban, hogy a NATO-tól kérjen segítséget az észak-atlanti szerződés negyedik cikkelyére hivatkozva.

Ez előírja, hogy a szervezetnek össze kell ülnie, ha a tagállamok egyikének területi épségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. A három államfő abban is egyetértett, hogy a fehérorosz kormányt emberkereskedelem vádjával kell felelősségre vonni.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy egy hatvanfős migránscsoport megpróbált áttörni a fehérorosz-lengyel határon. A válság miatt Varsó, Vilnius és Riga fontolóra vette, hogy javasolja a NATO-alapszerződés 4., a tagállamok konzultációjáról szóló cikkelyének alkalmazását.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.