Közélet | 2021. 11. 16. – 19:00 |
Engedélyt adott az orosz egészségügyi minisztérium a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat PAXLOVID elnevezésű gyógyszerének oroszországi klinikai tesztelésére. Fotó: Internet

Hirdetés

Engedélyt adott az orosz egészségügyi minisztérium a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat PAXLOVID elnevezésű, a koronavírus okozta Covid-19 betegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerének oroszországi klinikai tesztelésére - derült ki kedden a tárca által kiadott kutatási engedélyek állami nyilvántartásából.

A PAXLOVID november 12-én megkezdett, 2023. március 14-ig tartó tesztelésében Oroszország 8 régiójában 90 ember vesz részt 16 intézményben - írja az MTI.

A Vedomosztyi című gazdasági napilap szerint a készítmény hatásvizsgálatában több országban hétezer ember vesz részt.

A Pfizer korábban azt közölte, hogy az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett PAXLOVID a klinikai tesztelés második szakaszának eredményei alapján 89 százalékkal csökkenti a fertőzöttek kórházba kerülésének és a betegség halálos lefolyásának a kockázatát. A gyártó szerint a gyógyszer potenciálisan az első tünetek megnyilvánulása vagy fertőzött személlyel történt érintkezés után alkalmazható, szakintézményi ápolás nélkül.

Orosz sajtóforrások emlékeztetnek rá, hogy Nagy-Britannia november elején engedélyezte a molnupiravir tabletta alkalmazását, amelyet a Merck gyógyszergyár állít elő. A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszer alkalmazása 50 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a különösen  veszélyeztetett embereknél.

A Covid-19 ellen Oroszország által kifejlesztett gyógyszer, a MIR-19 túl van a klinikai vizsgálatok második fázisán. Ennek a készítménynek a hatóanyaga a vírus genomjának egy szakaszára hat, amivel megakadályozza a szaporodását.

Az orosz operatív törzs hétfői adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 36 816-cal emelkedett, ezzel 9 145 912-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A napi növekmény 0,40 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,6 százalék.

Az új koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1240-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 257 837-re nőtt.

A felépültek száma 34 161-gyel 7 846 448-ra gyarapodott. Az országban 1 041 627 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 217,8 millió, az elmúlt napon pedig 370 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 939 126 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz online közlönyben megjelent tájékoztatás szerint egyébként szerdától megszűnik a koronavírusos-fertőzöttel érintkezett emberek karanténba vonulási kötelezettsége abban az esetben, ha az elmúlt fél év során megkapták a teljes védőoltásos kezelést, vagy átestek a betegségen, és a Covid-19 tünetei nem jelentkeznek náluk. Az érintetteken ugyanakkor 10-12 nappal a kontakt után szűrővizsgálatot kell elvégezni.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Bajorországban is kitiltották az oltatlanokat a közösségi élet legtöbb területéről. Szászország és Berlin után keddtől az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltással nem rendelkezőket a közösségi élet legtöbb területéről a vírus egyre gyorsabb terjedése miatt.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.