Életmód | 2021. 11. 16. – 18:07 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Fáj, duzzadt, nem bírja a terhelést, vagy csak reggelente merev a térde? Mutatjuk a leggyakoribb okokat!

A duzzadt, fájós, reggelente merev térd hátterében számos ok húzódhat meg a porckopástól az ízületi gyulladásig. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szakértő a kezelési lehetőségekre hívja fel a figyelmet - írja a Házipatika.com

Sportsérülés

Ha szalagsérülés, porcszakadás, vagy úgynevezett futótérd okozza a problémát, az leggyakrabban a sporttevékenységgel összefüggésben alakul ki. A futótérdnek már a neve is mutatja, hogy egyfajta túlterhelés miatt alakul ki, és az inak gyulladását jelenti, ami a túl sok vagy helytelen technikájú futás, síelés vagy kerékpározás következtében jön létre. Tipikus tünete a fájdalom, esetleg duzzanat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Azonnal jelentkező komoly fájdalommal járnak, amellyel orvoshoz kell fordulni, és tehermentesíteni kell a térdet. A porcszakadás oka a térd erős megcsavarodása lehet, és fájdalommal, duzzanattal, kattogással jelentkezik.

Ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)

Rheumatoid arthritis esetében az immunrendszer valamilyen okból megtámadja az ízületeket. A betegség károsítja az ízületi tokot és a porcot, aminek következtében a gyulladt szövet olyan enzimeket termel, amelyek bontják a porc- és lágyszöveteket és a csontot. Leggyakrabban a fiatalabb felnőttkorban vagy korai középkorban kezdődik a betegség, és nőknél gyakoribb, de jelentkezhet gyerekeknél is. Rendszerint a kéz kisízületein kezdődik az elváltozás, azután betegíti meg a nagyízületeket, többek közt a térdet is. Jellemző tünetei a rossz közérzet, a fáradtság, a fájdalom, a duzzanat és az egy óránál hosszabb ideig fennálló reggeli merevség. A betegség maga időnként fellángolva, ún. subokban jelentkezik.

Porckopás

A középkorúak térdfájdalmát a legtöbb esetben a porckopás okozza, ugyanis a "párnaként" működő porc elvékonyodása miatt a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekben bővelkedő terület. A panasz azoknál gyakoribb, akik a térdet igénybevevő sportokat űztek vagy űznek, és/vagy korábban térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek többek közt a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli merevség, ami később oldódik.

Nyálkatömlő gyulladás

A térdízület "párnaként" szolgáló nyálkatömlőjének gyulladásának, a burzitisznek oka lehet hosszantartó térdelés,fertőzésvagy térdsérülés. A hetekig tartó betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. Kezelésének alapja a pihentetés, a felpolcolás és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

Íngyulladás

A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ez esetben legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, a gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése. Mivel fennáll a veszélye a gyulladt ín elszakadásának, szükséges az orvosi kezelés.

Elérhető az orvosi segítség

Természetesen mielőbbi orvosi segítséget kell kérni, ha sérülés történik, súlyos fájdalom és duzzanat mutatkozik a térdben. Az esetek többségében azonban folyamatos és elhúzódó a fájdalom, amelyen ma már számos terápiával lehet segíteni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.