Közélet | 2021. 11. 16. – 12:55 |
A tisztifőorvos szerint nem a védőoltás okozza a betegek halálát. Fotó: Internet

Hirdetés

Ihor Kuzin egészségügyi tisztifőorvos elmondta, hogy Ukrajnában 124 ember halt meg a koronavírus elleni védőoltás beadása utáni egy hónapon belül.

Az illetékes hatóságok minden esetet kivizsgáltak

- írja a Golos.ua hírportál az Egészségügyi Minisztérium nyomán.

A tisztifőorvos szerint nem a védőoltás okozza a betegek halálát.

"Külön hangsúlyozom, hogy nem az oltással való ok-okozati összefüggésről beszélünk. Az összes befejezett vizsgálat nem tárt fel semmilyen összefüggést az oltással" – mondta Kuzin.

Hozzátette: ilyen helyzetekben az embernek a szerre adott egyéni reakciójáról beszélünk. "És a reakció bármilyen vakcinára lehet, nem csak a Covid-19 elleni oltásra" - mondta az orvos.

Ugyanakkor Kuzin hivatkozott statisztikákra az egyik vagy másik COVID-oltás beadása utáni nemkívánatos esetek számáról az ukrajnai vakcinázási kampány kezdete óta:

  • CoviShield – az esetek 0,02%-a (az oltás után jelentett nemkívánatos esetek teljes számából);
  • CoronaVac - 0,08%;
  • Pfizer - 0,01%,
  • AstraZeneca - 0,02%,
  • Moderna - 0,01-0,02%.

Az egészségügyi tisztifőorvos megjegyezte, hogy az összes beoltott polgárok 0,018%-ánál tapasztaltak nemkívánatos eseményeket az oltás után, de az esetek többsége nem súlyos.

Végül Kuzin emlékeztetett arra, hogy

a védőoltás a koronavírus-fertőzés elleni védekezés leghatékonyabb módja, és hozzájárul a betegség könnyebb lefolyásához.

"Az intenzív osztályokon lévők 98-99%-a nincs beoltva" - hangsúlyozta.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ezer hrivnyát ígért Zelenszkij azoknak az ukránoknak, akik beoltatják magukat. A program december 19-től indul.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.