Mozaik | 2021. 11. 16. – 17:00 |
A riasztás után az asztronauták az evakuálásra is felkészültek. Fotó: Internet

Hirdetés

Hétfő reggel váratlan vészhelyzet alakult ki a Nemzetközi Űrállomáson ( International Space Station, ISS) a Space.com űrkutatási-asztronautikai szakportál közlése szerint - írja az Origo.

Arra is felkészültek, hogy elhagyják az űrállomást

November 15-én a reggeli órákban váratlan riadókészültséget rendeltek el a Nemzetközi Űrállomáson. A Space.com szakportál beszámolója szerint a vészhelyzet elrendelését egy, az űrállomást aggasztó módon megközelítő űrszemét darab tette indokolttá. A legénység megtette a vészhelyzeti protokoll szerinti intézkedéseket, és az űrállomás evakuálására is felkészültek. 

A riadókészültség kilencven percig tartott. Egyelőre arról még nincs hír, hogy mekkora lehetett az ISS biztonságát veszélyeztető űrszemét darab, illetve darabok.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg hét asztronauta teljesít szolgálatot. A riasztást követően az űrhajósok  az ISS-hez kapcsolt szállító egységben kerestek menedéket, arra is felkészülve, hogy elhagyják az űrállomást. A szakértők ma kora hajnalban észlelték először azt a törmelékkoncentrációt, ami vészes közelségben haladt el a Nemzetközi Űrállomás mellett.

Egyre nagyobb fenyegetést jelent az űrszemét

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz illetékesei megerősítették a hírt, a NASA, az amerikai űrkutatási szervezet viszont eddig még nem kommentálta nyilvánosan a ma reggeli vészhelyzetet. A küldetés irányítóközpontja közölte az ISS legénységével, hogy keddig, november 16-ig megkapják az összes olyan törmelékmező áthaladásának ütemezését, amelyek az orbitális pályán keringő űrállomás közelében haladhatnak el.

A földi irányítás – miután biztonságosnak ítélte meg a helyzetet - egyelőre felfüggesztette a további pályamanővereket, hogy a legénység aludhasson. A Roszkozmosz közleménye szerint körülbelül 9:30-ra (EST, illetve 14:30 a GMT szerint) a helyzet normalizálódott az űrállomás fedélzetén. Az irányítás azt is megjegyezte, hogy holnap a legénység tagjainak folytatniuk kell az űrállomás moduljain lévő nyílások bezárását, az űrszemét törmelékkel érintett pályaszakaszokon való áthaladások során.

Az ISS-hez hasonlóan közel 27 ezer km/órás sebességgel földkörüli pályán keringő űrszemét darabok közül még egy egész parányi törmelékdarabbal való ütközés is súlyos, akár végzetes sérülést is okozhat az ISS moduljaiban.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.