Politika | 2021. 11. 17. – 12:30 |
Josep Borrell kihangsúlyozta, Ukrajna bízhat az Európai Unió további politikai, diplomáciai, pénzügyi és gazdasági támogatásában. Fotó: Internet

Hirdetés

Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke kihangsúlyozta, Ukrajna bízhat az Európai Unió további politikai, diplomáciai, pénzügyi és gazdasági támogatásában.

Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette az Európai Unió lépéseit az orosz csapatok összevonását illetően az ukrán határ közelében - írja a Karpat.in.ua.

Az UNIAN tudósítója beszámolója szerint Borrell mindezt az Európai Tanács védelmi miniszteri szintű ülését követő sajtótájékoztatón mondta el Brüsszelben, válaszolva a kérdésre, milyen intézkedéseket szándékozik megtenni az Európai Unió az orosz csapatok ukrán határok közelében történő összevonása kapcsán, valamint előkészített-e az EU Oroszország visszafogását célzó eszközöket.

Borrell kijelentette, az Európai Unió figyelemmel kíséri az Ukrajna határain kialakult helyzetet. Elmondása szerint az EU-nak és Ukrajnának társulási megállapodása van, amely számos kérdést érint,

de nem rendelkezik a „katonai szövetséget” illetően.

„Nincs katonai szövetségünk Ukrajnával. Van egy társulási megállapodásunk és egy Keleti partnerségünk, amely a kérdések széles körét fedi le. És szolidárisak vagyunk Ukrajnával. Elkötelezettek vagyunk Ukrajna területi integritásának védelme és fenntartása mellett. Ennek folytatódnia kell” – mondta Borrell.

„De ön azt kérdezi, hogy mit fogunk tenni holnap Ukrajnában annak kapcsán, ami esetleg történni fog a határon, amiről jelenleg nincs elég információnk, csak annyi, amennyit az ukránoktól és az amerikaiaktól kaptunk… Továbbra is ugyanazt fogjuk tenni, amit eddig tettünk – támogatni Ukrajnát politikailag és diplomáciailag azon tevékenység keretében, amelyek azóta alakultak ki, hogy Oroszország elfoglalta a Krímet és megkezdte a donbaszi háborút” – hangsúlyozta Borrell. Egyben elmondta, Ukrajna bízhat az Európai Unió politikai, diplomáciai, pénzügyi és gazdasági támogatásában.

Orosz csapatok az ukrán határ közelében

Amint arról az UNIAN korábban beszámolt, október 31-én a The Washington Post amerikai lap hasábjain megjelent cikk szerint az orosz csapatok bővítették létszámuk és felszereléseik számát Ukrajna határainak közelében. A cikk írója megállapította, ezek a manőverek komoly aggodalomra adnak okot amerikai és európai kormányzati körökben.

November elején a nyugati sajtó az orosz hadsereg az ukrán határ irányába történő aktív mozgásról közölt információkat műholdképekre hivatkozva.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága arról számolt be, hogy az Orosz Föderáció Ukrajna határai közelébe és a megszállt területeken egy 90 000 fős katonából álló alakulatot vont össze.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Orosz Föderáció súlyos hibát követ el, ha új területeket próbál meg elfoglalni Ukrajnában, ahogy tette 2014-ben, amikor elfoglalta a Krímet, valamint Donyeck és Luhanszk megyék egyes járásait.

Mint azt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter november 15-én a francia és a német külügyminiszterrel való találkozását követően kijelentette, kollégái biztosították, hogy ha az Orosz Föderáció nagyszabású katonai akciót kezdene Ukrajna ellen, Oroszországnak súlyos következményekkel kell szembenéznie, és nagy árat kell majd fizetnie.

Németország és Franciaország külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólították Oroszországot, hogy őrizze meg visszafogottságát, és egyezzen bele a „normann” formátumú találkozóba.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy büntetőjogi felelősségre vonással fenyegeti a migránsokat segítő ukránokat a védelmi miniszter. A migránsok illegális határátlépéséhez segítséget nyújtó ukrán állampolgárokkal szemben a hatályos törvényeknek megfelelően fognak eljárni.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.