Politika | 2021. 11. 17. – 13:30 |
Kiszlica szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjának elő kell írnia az állandó tag vétójogának feloldását az olyan konfliktusok megoldására, amelyekben ő is részt vesz. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) alapokmánya jelenlegi állapotában sem de facto, sem de jure nem ábrázolja a mai világot.

Az ENSZ Alapokmányát 1945-ös aláírása óta ötször módosították, utoljára 1973-ban

- jelentette ki Szerhij Kiszlica, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, írja a Podrobnosti.ua.

A képviselő csodálkozik, hogy 48 éve leállt a módosítási folyamat "annak ellenére, hogy a XXI. század világa nem hasonlítható össze az 1973-as világgal".

"A világtérkép drámaian megváltozott, és az olyan mesterséges képződmények, mint a Szovjetunió, a múlté. Eltűntek a világtérképről, de még mindig jelen vannak az ENSZ alapokmányában" - mondta az ukrán diplomata.

Az ENSZ Titkársága ezt felismerve, anyagaiban azt a nyelvezetet használja, amely a jelenlegi szövegéből hiányzik, "mivel a tagállamok nem állapodtak meg a változtatásokról". (Az ENSZ Alapokmányának 23. cikkelye szerint a Biztonsági Tanács állandó tagja Kína, Franciaország, a Szovjetunió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok; Oroszország nem szerepel ezen a listán – a szerk.).

Kiszlica szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjának elő kell írnia az állandó tag vétójogának feloldását az olyan konfliktusok megoldásakor, amelyekben ő is részt vesz.

"Az ukrán delegáció határozottan támogat minden olyan kezdeményezést, amely a vétójog használatának korlátozását célozza" - mondta Kiszlica.

Véleménye szerint az ilyen korlátozásoknak vonatkozniuk kell a népirtás, az emberiesség elleni és a háborús bűncselekmények Biztonsági Tanácsban történő elbírálására, valamint azokra a konfliktusokra és helyzetekre, amelyekben az állandó tag is érintett, mivel egy konfliktus miatt nem szavazhat.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy saját harci robotok gyártását tervezi Ukrajna. Földfelszíni harci robotok gyártásáról állapodott meg három belföldi vállalat, a katonai eszközöket a tervek szerint az Ukroboronprom állami hadiipari holding érdekkörébe tartozó Meridian cég üzemében fogják készíteni.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.