Politika | 2021. 11. 18. – 17:00 |
A levelezésben az orosz külügyminiszter többször is rámutatott annak fontosságára, hogy a "normandiai négyek" találkozói ne üres protokollesemények legyenek. Fotó: Internet

Hirdetés

Moszkva várja a Nyugat válaszát arra, hogy nyilvánosságra hozta az orosz, a német és a francia külügyminiszternek az ukrajnai válság rendezésére létrehozott "normandiai csoport" találkozóiról folytatott levelezését.

Ezt Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő jelentette ki csütörtökön a Szolovjov Live YouTube-csatornán nyilatkozva - írja az MTI.

A moszkvai diplomáciai tárca szerda este publikálta honlapján Szergej Lavrov, Heiko Maas és Jean-Yves Le Drian levelezését. Lavrov kedden figyelmeztette két hivatali partnerét:

a dokumentumokat nyilvánosságra fogja hozni, megakadályozandó a "normandiai négyek" külügyminiszteri találkozójára vonatkozó orosz álláspont eltorzítását.

"Bízom benne, hogy ennek az elsődleges forrásnak a nagyközönséggel való megismertetése tisztázza Oroszország valódi szerepét és szándékait a békefolyamatban, és hozzájárul a politikai akarat kialakításához egyebek között Németországban és Franciaországban, a Donyec-medencei konfliktus tisztességes rendezése érdekében, a minszki megállapodások szilárd alapjain, ahelyett, hogy újabb találkozók összehívására törekednének, és minden alkalommal egyre messzebb mennek Kijev támogatásában, amely nyugati pártfogói segítségével a kötelezettségvállalásai elszabotálásának irányvonalát választotta, közvetlenül megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2202. számú határozatát" - írta Lavrov.

A levelezésben az orosz külügyminiszter többször is rámutatott annak fontosságára, hogy a "normandiai négyek" találkozói ne üres protokollesemények legyenek, és ezek megrendezése előtt Ukrajna teljesítse a korábbi kötelezettségvállalásait, egyebek között kezdjen közvetlen tárgyalásokat Donyeckkel és Luhanszkkal.

Zaharova a Szolovjov Live adásában kifejtette, hogy Oroszország mindig "operatív módon reagált" a német és a francia igényekre, és számos olyan kezdeményezést tett, amelyeken érdemes lett volna végigmenni. Kifogásolta, hogy Párizs és Moszkva a nyilvánosság előtt ennek ellenére Moszkvát, nem pedig Kijevet hibáztatta a minszki megállapodások végrehajtásának elmulasztásával, amely ezt kihasználva "azt csinált, amit akart".

A szóvivő szerint a konkrét orosz javaslatokat is tartalmazó levelezés azt bizonyítja, hogy a rendezési folyamatban éppen Moszkva játszott konstruktív szerepet,

és most már lehetetlen lesz azt bizonygatni, hogy blokkolta a rendezési folyamatot.

Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint nincs értelme olyan "üres találkozóknak", amelyeket az ukrán fél úgy értelmez, hogy elnézik számára a saját állampolgárai elleni "abszolút felháborító" fellépést, ám ha a tárgyalásokat konkrét tartalommal lehet megtölteni, akkor Moszkva nem ellenzi őket, ahogy ez a levelezésből is kiderül.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.